Yhtymähallitus, kokous 28.9.2021

§ 124 Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelumaksut 1.7.2021 alkaen

KEUDno-2021-17485

Valmistelija

  • Tiina Salminen, palvelujohtaja, tiina.salminen@keusote.fi

Perustelut

Perustelut
Lakia sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista (734/1992) on muutettu ja lain muutoksen tulevat voimaan 1.7.2021. Keski-Uudenmaan sote- kuntayhtymän hallitus on hyväksynyt mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asiakasmaksuohjeen 12.3.2019 §35.

 
Muutokset koskevat mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelujen osalta pitkäaikaisen tehostetun palveluasumisen ja pitkäaikaisen palveluasumisen maksuja. Lakimuutoksessa määritellään tarkemmin tulot, mihin asiakasmaksu perustuu, mitä tuloista tehtäviä vähennyksiä tulee tehdä ennen maksun määräytymistä. Lisäksi lakimuutoksessa muutettiin määrittelyä, miten palvelun keskeytys vaikuttaa palvelumaksuun.


Asiakasmaksuohje on rakenteeltaan muutettu vastaamaan uudistettua asiakasmaksulakia siten, että pitkäaikaisen tehostetun palveluasumisen ja pitkäaikaisen asumispalvelun asiakasmaksua käsitellään omina kokonaisuuksina. Lisäksi ohjeessa on otettu käyttöön samat termit kuin laissa.


Lain mukaan asiakasmaksupäätökset tehdään pääsääntöisesti toistaiseksi voimassa oleviksi kun entinen käytäntö on ollut määräaikaiset päätökset. Maksupäätöksessä huomioidaan, ettei perittävä maksu aiheuta asiakkaalle pitkäaikaista toimeentulotuen tarvetta. Lyhytaikaiset toimeentulotuen tarpeet haetaan kelalta ja tarvittaessa aikuissosiaalityön kautta.
Pitkäaikaisessa asumispalvelun (entinen palveluasuminen) asiakasmaksun laskentakaava muuttuu. Maksu määräytyy perheen koon, palvelutuntien ja tulojen mukaan. Pitkäaikaisessa tehostetussa palveluasumisessa asiakasmaksun laskentakaava pysyy nykyisenä.


Maksua määriteltäessä on huolehdittava, että asiakkaan henkilökohtaiseen käyttöön jää käyttövara, joka on toimeentulotuen perusosa vähennettynä ruokakustannuksilla eli 257,07 €/kk (vuonna 2021). Käyttövara ehdotetaan jätettäväksi samalle tasolle kuin nyt vaikka laki antaisi mahdollisuuden pienentää sen 164 €/kk. Mielenterveys- ja päihdekuntoutujat ovat profiililtaan kuntoutujia, joiden oletetaan toimivan yhteiskunnan aktiivisena jäsenenä ja suuntautuvan asumispalveluyksiköstä ulospäin. Käyttövaralla asiakas kustantaa asumispalveluyksikön ulkopuolisen harraste- ja viriketoiminnan, vapaa-ajan matkakustannukset jne.

 
Valtio on luvannut korvata kunnille lain muutoksen vaikutukset, mutta todennäköisesti valtionosuuden korotukset eivät riitä kattamaan tulojen menetyksiä. Lakimuutoksen vaikutusta maksutuottoihin ei voida arvioida vielä tässä vaiheessa.
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Yhtymähallitus päättää hyväksyä Keski-Uudenmaan sote –kuntayhtymän mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelujen asiakasmaksupäätösten valmistelua varten tehdyn asiakasmaksuohjeen liitteineen.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

aikuisten mielenterveys-, päihde- ja sosiaalipalvelujen päällikkö, koordinoiva esimies, asumispalvelujen esimies