Yhtymähallitus, kokous 28.9.2021

§ 131 Asiat joissa yhtymähallitus ei käytä otto-oikeuttaan

KEUDno-2021-17604

Valmistelija

  • Petja Harakka, va. hallintojohtaja, petja.harakka@keusote.fi

Perustelut

Asian ottamisesta ylemmän toimielimen käsiteltäväksi on säädetty kuntalain 92 §:ssä. Säännöksen mukaan kunnanhallitus, kunnanhallituksen puheenjohtaja, kunnanjohtaja ja hallintosäännössä määrätty kunnan viranhaltija voivat ottaa kunnanhallituksen käsiteltäväksi asian, joka on tämän lain nojalla siirretty kunnanhallituksen alaisen viranomaisen tai kunnanhallituksen jaoston toimivaltaan ja jossa asianomainen viranomainen on tehnyt päätöksen.

Asia on otettava ylemmän toimielimen käsiteltäväksi sen ajan kuluessa, jossa 134 §:ssä tarkoitettu oikaisuvaatimus päätöksestä on tehtävä eli 14 vuorokauden kuluessa päätöksen tiedonsaannista.

Ylemmän toimielimen käsiteltäväksi ei kuitenkaan lain mukaan saa ottaa:

1) lain tai asetuksen mukaisia lupa-, ilmoitus-, valvonta- tai toimitusmenettelyä koskevia asioita;

2) yksilöön kohdistuvia opetustoimen, terveydenhuollon tai sosiaalitoimen asioita;

3) 51 §:ssä tarkoitetulle kuntien yhteiselle toimielimelle siirrettyjä asioita, jos asianomaiset kunnat niin sopivat.

Hallintosäännön 16 §:n mukaan yhtymähallituksen alaisen viranomaisen on ilmoitettava yhtymähallitukselle tekemistään ottokelpoisista päätöksistä lukuun ottamatta sellaisia asioita tai asiaryhmiä, joista yhtymähallitus on etukäteen ilmoittanut, ettei se käytä otto-oikeuttaan. 

Edelleen on todettu, että yhtymähallitus voi ottaa käsiteltäväkseen myös asian, josta sille ei ole ilmoitettu. 

Yhtymähallitus on aiemmalla valtuustokaudella ilmoittanut, että se ei käytä otto-oikeuttaan määräaikaisten henkilöstön valintapäätösten tai täyttämättä jättämisten osalta. Ehdotus on, että näin toimittaisin myös jatkossa.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Yhtymähallitus päättää etukäteen ilmoittaa, että se ei käytä otto-oikeuttaan määräaikaisten henkilöstön valintapäätösten eikä täyttämättä jättämisten osalta.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.