Yhtymähallitus, kokous 28.9.2021

§ 126 Oikaisuvaatimus Nurmijärven Onnenkimpale ry/Koronasuojavarusteiden korvaaminen

KEUDno-2021-11928

Valmistelija

  • Petja Harakka, va. hallintojohtaja, petja.harakka@keusote.fi

Perustelut

Yksityiset palveluntuottajat ovat vuoden 2020 aikana lähestyneet kuntayhtymää kirjeitse ja pyytäneet toimittamaan suojavarusteita ja edelleen myöhemmin vuonna 2020 ja 2021 lähettäneet kuntayhtymälle laskuja hankkimistaan suojavarusteista, joiden tarve on lisääntynyt merkittävästi johtuen koronapandemiasta.

Muutoksenhaun kohteena ollut päätös

Kuntayhtymän johtaja on 1.7.2021 § 100 päättänyt, että kuntayhtymä ei korvaa yksityisille palveluntuottajille koronapandemiasta johtuvia henkilösuojainten hankkimisesta aiheutuvia ylimääräisiä kustannuksia, koska laskuttaminen ei perustu palveluntuottajien ja kuntayhtymän välillä oleviin sopimuksiin eikä palveluntuottajilla ole STM:n kuntainfon mukaan suoraa asiakasmääriin perustuvaa oikeutta korvauksiin. Yksityisten palveluntuottajien vastuulla on hankkia tuottamassaan palvelutoiminnassa tarvitsemansa suojaimet.

Kuntayhtymän johtaja on perustellut päätöstään seuraavasti: 

"Sosiaali- ja terveysministeriö STM on 9.4.2020 ohjeistanut Suomessa vallinneesta
suojainpulasta johtuen kuntia jakamaan varmuusvarastoistaan suojavarusteita myös
yksityisten toimijoiden hoivayksiköihin. Koska kunta ostaa palveluita yksityisiltä
palveluntuottajilta, kunnan tulee huolehtia siitä, että palveluntuottajalla on käytössään asianmukaiset suojaimet. Ensisijaisesti palveluntuottajan tulee hankkia tarvittavat suojavarusteet itsenäisesti mutta keväällä 2020 vallinneessa poikkeustilassa suojainten riittävä saanti oli hetkellisesti häiriintynyt. Tällöin palvelun järjestäjän tuli viime kädessä vastata suojainten saannista osana asianmukaista hoitoa. Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä jakoikin keväällä 2020 Huoltovarmuuskeskukselta saamiaan ja myös itse hankkimiaan suojaimia niille yksityisille palveluntuottajille, joilla oli vaikeuksia hankkia riittävästi suojaimia.

Kevään 2020 jälkeen suojaimia on sen sijaan ollut runsaasti saatavilla ja hankittavissa vapailta markkinoilta. Lähtökohta on, että jokainen toimija hankkii ja kustantaa tarvitsemansa suojavälineet itse. Sopimuksiin perustumattomia laskuja ei voi lähettää kuntayhtymän maksettavaksi.

STM on kuntainfossaan 30.6.2020 ottanut kantaa henkilösuojainten
korvauskäytäntöihin. Kustannusten korvaaminen perustuu ensisijaisesti kunnan ja
palveluntuottajan välisiin sopimuksiin. Keski-uudenmaan sote -kuntayhtymän ja
palveluntuottajien välisissä sopimuksissa ei ole juurikaan sovittu kustannusten
jakamisesta lisääntyneen suojaintarpeen osalta. Vaikka kunta viime kädessä vastaisi
suojaimien saatavuudesta, se ei ole velvollinen korvaamaan suoraan asiakasmääriin
perustuvia vaatimuksia vaan lähtökohta on osapuolten välinen sopimus.

Suomen hallitus on päättänyt korvata koronaviruksesta aiheutuvia ylimääräisiä
kustannuksia. Kunnille ja kuntayhtymille ei ole tulossa mitään sosiaali- ja
terveydenhuollolle erikseen osoitettavaa korvausta vaan kunnat saavat tukena lisäystä vuoden 2020 peruspalvelujen valtionosuuksiin ja yhteisöveroon. Näistä lisäyksistä ei ole korvamerkitty mitään osaa suojainten korvauksille.

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä katsoo edellä mainittuun perustuen, että se ei
ole korvausvastuussa yksityisille palveluntuottajille koronapandemian aiheuttamasta
lisäsuojautumisesta aiheutuneista ylimääräisistä kustannuksista."

Oikaisuvaatimuksen perustelut

Nurmijärven Onnenkimpale ry on hakenut päätökseen oikaisua 15.7.2021 tekemällään oikaisuvaatimuksella. Oikaisuvaatimuksessaan Onnenkimpale vetoaa siihen, että palveluntarjoajien on ollut mahdoton varautua tarjousta tehdessään koronapandemiaan ja että sopimuksessa on mainittu että mikäli sopimuksen tarkoittamaa palvelua koskevat säädökset taikka viranomaisten vaatimukset aiheuttavat palveluntuottajalle merkittäviä lisäkustannuksia, hintoja voidaan siinä tapauksessa tarkistaa.

Oikaisuvaatimuksen arviointi

Koronapandemia on ollut yllätyksellinen tapahtuma, joka on lisännyt suojavälineiden tarvetta erityisesti sellaisissa palveluissa, joissa suojavälineitä ei ennen ole tarvittu. Onnenkimpaleen ja kuntayhtymän välisissä sopimuksissa ei ole määritelty, että kuntayhtymä olisi vastuussa Onnenkimpaleen lisääntyneen suojavälineiden tarpeen kustannuksista. Kuntayhtymä ei voi ottaa vastuulleen sellaisia laskuja, jotka eivät perustu osapuolten välisiin sopimuksiin. 

Myös STM:n Kuntainfossa 30.6.2020 on todettu, ettei palveluntuottajilla ole suoraa asiakasmääriin perustuvaa oikeutta korvauksiin.

Olemassa oleviin ostopalvelusopimuksiin liittyvät tulkinnat ovat viime kädessä sopimuksen tulkintaa koskevia asioita ja niitä koskevat erimielisyydet kuuluvat sopimusoikeudellisina asioina käräjäoikeuden käsiteltäviksi. Selvää on kuitenkin se, ettei palveluntuottaja voi lähettää kuntayhtymälle suoria laskuja suojavälineistä, koska tällaisesta ei ole sovittu.

Oikaisuvaatimus tulee hylätä perusteettomana.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Yhtymähallitus päättää hylätä Nurmijärven Onnenkimpale ry:n oikaisuvaatimuksen.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

Nurmijärven Onnenkimpale ry