Yhtymähallitus, kokous 28.9.2021

§ 135 Suoritekäsikirjan hyväksyminen

KEUDno-2021-17384

Valmistelija

  • Päivi Tarsia, rahoitus- ja talousjohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi

Perustelut

Kuntayhtymän perussopimuksen 26 §:n mukaan kuntalaskutus tulee Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymässä toteuttaa siten, että kuntayhtymän jäsenkuntien maksuosuudet määräytyvät jäsenkuntien käyttämien palvelujen mukaan. Jäsenkuntalaskutuksen yleiset periaatteet on sisällytetty talousarvioon ja yhtymähallituksen hyväksyttäväksi jää vuosittain kustannuspaikkakohtaiset perusteet. 

Jäsenkuntien maksuosuuksien toteutuma lasketaan kuukausittain Numerusjärjestelmällä, johon tuodaan kuntayhtymän tietoaltaasta kumulatiiviset suoritteet ja kirjanpidon toteutuma. Suoritteet (esim. käynnit, hoitopäivät, asiakkaat) poimitaan kustakin kuntayhtymään  siirtyneestä jäsenkunnan asiakas- ja potilastietojärjestelmästä. Järjestelmissä on jonkin verran eroja, ja siksi on ollut tarpeen valmistella ohjeistus, ns. suoritekäsikirja, tietojen yhtenäiseen kirjaamiseen ja tietojen eheyteen liittyen. Jotta kustannusten jako kohdentuisi oikein, on käynnit tai muut suoritteet aina kirjattava järjestelmiin samojen perusteiden mukaisesti järjestelmästä riippumatta. Näistä syistä perustettiin Numerus-suoritekäsikirja -projekti kuvaamaan kuntalaskutuksen suoritteet. Suoritekäsikirjalla varmistetaan yhdenmukainen kirjaustapa ja edelleen oikeudenmukainen jäsenkuntalaskutus. Yhteinen suoritteiden kirjaustapa helpottaa myös uuden, nyt kilpailutuksessa olevan yhtenäisen asiakas- ja potilastietojärjestelmän käyttöönottoa.

Keusoten suoritekäsikirjaa on työstetty palvelualueiden asiantuntijoiden, talouspäälliköiden sekä sovellusasiantuntijoiden kesken. Tämän jälkeen suoritekäsikirja on yhtenäistetty pienemmän asiantuntijaryhmän kesken. Hankkeen ohjausryhmä hyväksyi suoritekäsikirjan osaltaan kesäkuussa ja päätti esittää sen edelleen yhtymähallituksen hyväksyttäväksi.
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Yhtymähallitus hyväksyy liitteenä olevan suoritekäsikirjan, jonka mukaan määritellään palvelualueittain/toiminnoittain kuntalaskutuksen suoritteet.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

talouspäälliköt ja palvelujohtajat