Yhtymähallitus, kokous 28.9.2021

§ 112 Vaalikelpoisuus kuntayhtymän toimielimiin

KEUDno-2021-13775

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Yhtymävaltuusto valitsee toimikaudekseen hallituksen, jota kutsutaan yhtymähallitukseksi. Perussopimuksen 11 § mukaan yhtymähallituksessa on 10 – 20 jäsentä, yhtymävaltuuston päättämällä tavalla. Kullekin jäsenelle valitaan henkilökohtainen varajäsen. Yksi jäsenistä valitaan puheenjohtajaksi. Lisäksi kaksi jäsenistä valitaan varapuheenjohtajiksi. 

Mikäli hallituksen varsinaisissa jäsenissä ja valtuuston puheenjohtajistossa ei ole edustusta kuntayhtymän kaikista kunnista, on edustuksetta jääneistä kunnista valittavilla hallituksen varajäsenillä, yhdellä kustakin kunnasta, osallistumis- ja puheoikeus hallituksen kokouksissa. 

Kullakin yhtymähallituksen jäsenellä on kokouksessa yksi (1) ääni. 

Kuntalain 73 §:ssä todetaan vaalikelpoisuudesta hallitukseen seuraavaa:

"Vaalikelpoinen hallitukseen on henkilö, joka on vaalikelpoinen valtuustoon, 
ei kuitenkaan:

1. välittömästi hallituksen alaisena toimiva kunnan palveluksessa oleva henkilö;

2. henkilö, joka on hallituksen tehtäväalueella toimivan, kunnan määräysvallassa
olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa;

3. kunnan palveluksessa oleva henkilö, joka lautakunnan esittelijänä tai muuten
vastaa kunnanhallituksen käsiteltäväksi tulevien asioiden valmistelusta;

4. henkilö, joka on hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen jäsenenä taikka
johtavassa ja vastuullisessa tehtävässä tai siihen rinnastettavassa asemassa liiketoimintaa harjoittavassa yhteisössä tai säätiössä, jos kysymyksessä on sellainen
yhteisö, jolle hallituksessa tavanomaisesti käsiteltävien asioiden ratkaisu
on omiaan tuottamaan olennaista hyötyä tai vahinkoa.

Henkilöstön edunvalvonnasta asianomaisessa kunnassa huolehtivan yhteisön hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen puheenjohtaja ei ole vaalikelpoinen hallitukseen. Vaalikelpoinen ei myöskään ole henkilö, joka yhteisön neuvottelijana tai
muussa vastaavassa ominaisuudessa vastaa edunvalvonnasta.

Enemmistön hallituksen jäsenistä on oltava muita kuin kunnan tai kunnan määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa olevia henkilöitä.

Edellä 1 momentin 4 kohtaa ei sovelleta kunnan määräysvallassa olevan yhteisön hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen jäseneen."
 
 

Ehdotus

Esittelijä

Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Yhtymähallitus päättää ehdottaa yhtymävaltuustolle, että yhtymävaltuusto valitsee

  • yhtymähallitukseen kaksikymmentä (20) jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet, sekä;
  • yhtymähallituksen jäsenistä puheenjohtajan sekä 1. ja 2. varapuheenjohtajan.

 

Vaali toimitetaan ehdollisena niin, että sen katsotaan tulleen hyväksytyksi, mikäli jäsenten ja varajäsenten vaali täyttää naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta säädetyn lain 4 §:n 2 momentissa tarkoitetun kiintiövaatimuksen.
 

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Valmistelija

  • Petja Harakka, va. hallintojohtaja, petja.harakka@keusote.fi

Perustelut

Yhtymävaltuuston on kokouksessaan 16.9.2021 tehnyt valinnat yhtymähallitukseen ja sosiaali- ja terveydenhuollon jaostoon. Tehtyjen päätösten laillisuusvalvonnassa on huomattu, että nimetyissä luottamushenkilöissä on muutamia kuntayhtymään palvelussuhteessa olevia. Kuntalain 76 §:ssä on todettu, että vaalikelpoinen kuntayhtymän toimielimiin ei ole saman kuntayhtymän palveluksessa oleva.

Kuntalain 76 § kuuluu kokonaisuudessaan seuraavasti:

Vaalikelpoinen kuntayhtymän toimielimiin on henkilö, joka 71 §:n mukaan on vaalikelpoinen kuntayhtymän jäsenkunnan luottamustoimeen. Vaalikelpoinen ei kuitenkaan ole 72 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettu henkilö eikä saman kuntayhtymän palveluksessa oleva henkilö.

Vaalikelpoinen muun kuin 58 §:n 1 momentissa tarkoitetun toimielimen jäseneksi ei ole myöskään henkilö, joka on hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen jäsenenä taikka johtavassa ja vastuullisessa tehtävässä tai siihen rinnastettavassa asemassa liiketoimintaa harjoittavassa yhteisössä tai säätiössä, jos kysymyksessä on sellainen yhteisö, jolle toimielimessä tavanomaisesti käsiteltävien asioiden ratkaisu on omiaan tuottamaan olennaista hyötyä tai vahinkoa.

Johtokuntaan ja toimikuntaan voidaan kuitenkin valita sellainenkin henkilö, joka ei ole vaalikelpoinen kuntayhtymän muihin toimielimiin tai jonka kotikunta ei ole kuntayhtymän jäsenkunta.

Kyseistä kohtaa koskevassa hallituksen esityksessä on todettu näin: 

Pykälässä säädettäisiin vaalikelpoisuudesta kuntayhtymän toimielimiin nykyisen lain 82 §:n sääntelyä vastaavalla tavalla. Vaalikelpoisia eivät olisi 72 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitetut valtion virkamiehet eikä kukaan kuntayhtymän palveluksessa oleva.
 

Kuntaliitolla on tapana ohjeistaa kunnissa ja kuntayhtymissä ajankohtaisista asioista ns. yleiskirjeillä. Kuntaliiton tuoreessa yleiskirjeessä 9/2021 on kerrottu kuntayhtymän toimielinten valinnasta.

Yleiskirje löytyy seuraavan linkin takaa: https://www.kuntaliitto.fi/yleiskirjeet/2021/kuntayhtyman-toimielinten-valinta


Yleiskirjeessä on todettu em. lainkohdasta mm. että:

”Toiseksi rajoitus koskee kuntayhtymän omaa henkilöstöä kokonaisuudessaan. Rajoitus ei siis koske yksinomaan johtavia viranhaltijoita, vaan kaikkia kuntayhtymän palveluksessa olevia. Virkavapaus tai työloma ei katkaise palvelussuhdetta. Siten vaalikelpoisuutta ei voi saada jäämällä virkavapaalle tai työlomalle kuntayhtymän palveluksesta.”

Jatkotoimenpiteet

Koska on käynyt ilmi, että toimielimiin on valittu henkilöitä, joilla ei lain mukaan ole vaalikelpoisuutta kyseisiin toimielimiin, tulee heidän tilalleen tehdä yhtymävaltuustossa uudet valinnat. Valinnat tuodaan yhtymähallitukseen 5.10. kokoukseen ja ne on tarkoitus tehdä 21.10. yhtymävaltuustossa.

Yhtymähallituksen kokouksessa 28.9. on käsiteltävänä valtuuston 16.9. päätösten täytäntöönpano. Hallituksen päätösehdotukseen merkitään, että päätökset pannaan muilta osin täytäntöön mutta jätetään täytäntöönpanematta siltä osin kuin nimetyissä toimielinkokoonpanoissa on henkilöitä, joilla ei ole vaalikelpoisuutta.

Asianosaisiin on oltu henkilökohtaisesti yhteydessä. Ennen kuin uudet valinnat on tehty,  vaalikelpoisuutta vailla olevien tulisi pidättäytyä ottamasta osaa toimielinten kokouksiin ja heidän tilalleen kokoukseen tulisivat varajäsenet.
 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Yhtymähallitus merkitsee selvityksen tiedoksi.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.