Yhtymähallitus, kokous 15.2.2022

§ 23 Osallistuminen Suomen kestävän kasvun ohjelman valtionavustushaun ensimmäiseen vaiheeseen

KEUDno-2022-4771

Valmistelija

  • Frank Ryhänen, projektipäällikkö, frank.ryhanen@keusote.fi

Perustelut

Valtionavustushaku
Suomen kestävän kasvun ohjelmalla tuetaan hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Ohjelma vauhdittaa kilpailukykyä, investointeja, osaamistason nostoa sekä tutkimusta, kehitystä ja innovaatioita. Ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) vastaa Suomen kestävän kasvun ohjelman pilarista 4, joka koskee sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuuden vahvistamista ja kustannusvaikuttavuuden lisäämistä, ja osin pilarista 3, joka koskee työllisyysasteen ja osaamistason nostamista kestävän kasvun vauhdittamiseksi.

STM on 22.12.2021 avannut hakuilmoituksella VN/33135/2021 valtionavustushaun kestävän kasvun ohjelmaa toteuttaville hankkeille. Avustusten myöntäminen jaksotetaan kahteen hakuvaiheeseen siten, että avustusten käyttöajat muodostavat katkeamattoman kokonaisuuden. Ensimmäinen haku on käynnistynyt vuoden 2021 lopussa ja koskee vuotta 2022. Toinen haku toteutetaan syksyllä 2022 ja koskee vuosia 2023-2025. Ensimmäisessä haussa haettavana oleva avustus on käytettävissä 1.1.2022-31.12.2022. Valtionavustusta voidaan myöntää vain yhdelle hankkeelle kullakin hyvinvointialueella. Ensimmäisessä haussa avustus myönnetään sille kunnalle tai kuntayhtymälle, joka on hakemuksessa merkitty hankkeen hallinnoinnista vastaavaksi tahoksi.

Haettavana on valtionavustusta sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuuden vahvistamiseen ja kustannusvaikuttavuuden lisäämiseen 2022-2025, vuodelle 2022 on jaossa yhteensä 47,5 M€. Tarkoituksena on purkaa palveluvelkaa, edistää ja nopeuttaa palveluiden saatavuutta sekä edistää sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen toteutumista. Avustuksien avulla pyritään saatavuuden, yhdenvertaisuuden, ongelmien varhaisen tunnistamisen ja ennaltaehkäisyn parantamiseen sekä kustannusvaikuttavuuden lisäämiseen. Rahoituksessa ei ole omavastuuosuutta.

Kestävä kasvu -hanke
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymässä on valmisteltu kuntayhtymän ja jatkossa Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen kestävän kasvun ohjelmasta rahoitusta hakevaa Kestävä kasvu -hanketta vuosien 2022-2025 ajalle. Kestävä kasvu -hankkeella on tarkoitus syventää ja laajentaa aikaisemmissa kehityshankkeissa tehtyä työtä, mikä johdonmukaistaa hyvinvointialueen hanketoimintaa. Aiemmissa kehityshankkeissa suunnitelluista ja/tai pilotoiduista ratkaisuista esimerkiksi hyväksi havaittua Pärjääjä-mallia suunnitellaan laajennettavaksi uusiin asiakasryhmiin Kestävä kasvu -hankkeessa. Hanke vastaa eritoten heikossa tai haavoittuvassa asemassa olevien asiakas- tai potilasryhmien hoitoon pääsyn parantamisen tarpeeseen. Lisäksi osa hankkeen toimenpiteistä vastaa samaan tarpeeseen välillisesti sujuvoittamalla ja tehostamalla kaikkien alueen kansalaisten palveluita, mikä vapauttaa resursseja heikossa tai haavoittuvassa asemassa oleville asiakas- ja potilasryhmille. Hankkeella on lukuisia yhdyspintoja erityisesti kuntayhtymässä osittain samanaikaisesti toteutettavan Tulevaisuuden sotekeskus -hankkeen sekä  Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille -hankkeen kanssa.

Kokonaistavoite Kestävä kasvu -hankkeessa on vahvistaa vaikuttavuuspohjaista järjestämistä ja palvelutuotannon ohjausta, mikä on keskeinen osa kuntayhtymän strategisia linjauksia ja muita kehittämiskokonaisuuksia. Hankkeen tavoitteet ja toimenpiteet tähtäävät vaikuttavuusperusteisen järjestämisen ja palvelutuotannon toteuttamiseen erityisesti digitalisaation ja uusien toimintamallien keinoin. Lopullisena tavoitteena on hoitovelan purkaminen ja vaikuttavan sosiaali- ja terveydenhuollon kohdentaminen erityisesti haavoittuvassa asemassa olevaan väestöön. 

Hankkeella on viisi tavoitetta, jotka jakautuvat kahdeksaan konkreettiseen toimenpiteeseen. Ensimmäinen tavoite on helposti saavutettavat ja tehokkaat nuorten aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelut. Tavoitteen saavuttamiseksi hyödynnetään asiakassegmentoinnin, palveluketjun mallintamisen ja palveluiden digitalisaation keinoja. Tavoite jakautuu kahteen toimenpiteeseen, jotka kytkeytyvät kestävän kasvun ohjelman investointeihin 1 (hoitotakuun toteutuminen) sekä 4 (hoitotakuuta edistävät digitaaliset innovaatiot). 

Tavoite numero kaksi on ikäihmisten erilaisten palvelutarpeiden riittävä täyttäminen sekä turvallinen kotona asuminen johdon käyttöön tulevien palvelutarpeenennustamistyökalujen sekä asiakkaiden kotiin tuotavan turvateknologian avulla. Tavoite jakautuu kahteen toimenpiteeseen, joista toinen kytkeytyy ohjelman investointiin 1, ja toinen investointiin 4.  

Kolmas tavoite on kroonisesta sairaudesta kärsiville mielekäs ja tehokas omahoito ja itseseuranta sekä riittävä palvelutarpeen täyttäminen asiakassegmentoinnin ja vaikuttavuusmittariston käyttöönoton avulla. Tavoite on jaettu kahteen toimenpiteeseen, joista molemmat keskittyvät diabetespotilaisiin. Toimenpiteet kytkeytyvät investointeihin 1 ja 4.

Neljäntenä tavoitteena oikea-aikainen ja oikeaan osoitteeseen ohjaava, resursseja tehokkaasti kohdentava asiakasohjaus laajentamalla digitaalisia asiakasratkaisuja terveyspalveluihin, sairaanhoitoon ja suun terveydenhuoltoon. Tavoite kytkeytyy investointiin 1.

Viidentenä tavoitteena on hyvinvoinnin tukeminen ennaltaehkäisyn ja varhaisen tunnistamisen avulla. Hyte-allianssi -yhteistyömallin vakiointia kuntien ja järjestöjen kanssa jatketaan ja vahvistetaan toimintamallin ennaltaehkäisevää varhaisen tuen roolia investointiin 2 (ennaltaehkäisyn ja ongelmien varhaisen tunnistamisen edistäminen) linkittyen.

Hankkeen suunniteltuja toimenpiteitä ovat 1. Pärjääjä-mallin käytön laajentaminen ja 2. Palveluketjun mallinnus ja palveluiden integrointi nuorten aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelujen kohderyhmässä; 3. Mataloituneesta toimintakyvystä kärsivien ikäihmisten tunnistaminen ja palvelutarpeen ennustaminen ja 4. Turvateknologian käyttöönottopilotin vaikuttavuuden mittaamisen selvitys ikääntyneiden asiakkaiden kohderyhmässä; 5. Omahoidon ja itseseurannan tuki vaikuttavuusperusteisella mittauksella ja 6. Pärjääjä-mallin käytön laajennus kohderyhmään diabetesta sairastavien asiakkaiden kohderyhmässä; sekä 7. Omaolon käytön laajennus terveyspalveluihin ja sairaanhoitoon ja 8. Hyvinvoinnin monialaisen palvelukonseptin suunnittelu.

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän on mahdollista hakea Kestävä kasvu -hankkeelle n. 2,78 M€ osuutta Suomen kestävän kasvun ohjelman ensimmäisessä vaiheessa haettavana olevasta yhteensä 47,5 M€ rahoituksesta. 
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Yhtymähallitus 

  1. päättää osallistua Suomen kestävän kasvun ohjelman valtionavustushaun ensimmäiseen vaiheeseen Kestävä kasvu -hankkeella esitetyn suunnitelman mukaisesti
  2. valtuuttaa kuntayhtymän johtajan tarvittaessa täsmentämään suunnitelmaa ja hankehakemusta siten, että ne täyttävät hankeoppaassa ja mahdollisissa lisäselvityspyynnöissä asetut kriteerit

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.