Yhtymähallitus, kokous 15.2.2022

§ 22 Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelujen kriteerit; päivitys

KEUDno-2022-3984

Valmistelija

  • Tiina Salminen, palvelujohtaja, tiina.salminen@keusote.fi

Perustelut

Asumispalvelut tarkoittavat palvelukokonaisuutta, jossa asuminen ja asumista tukevat palvelut liittyvät kiinteästi yhteen. Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelut ovat kuntouttavaa ja tavoitteellista palvelua asiakkaille, joiden asumispalvelun tarve johtuu ajankohtaisesta mielenterveys- ja/tai päihdeongelman aiheuttamasta pitkäkestoisesta toimintakyvyn alenemisesta. Asumispalvelussa asiakkaan arjenhallinta, asumisen taitojen vahvistaminen, toimintakyvyn ylläpitäminen/edistäminen, yhteiskuntaan osallistumisen (esim. harrastaminen, työtoiminta, kulttuuri) ja itsenäisen selviytymisen tuki ovat keskiössä. Asumispalvelut eivät vastaa asiakkaan mielenterveys- ja/tai päihdehoidosta eivätkä korvaa näiden tarvetta, mutta tukevat osaltaan asiakasta psykiatrisen sairauden oireiden hallinnassa, niiden kanssa elämisessä ja päihteettömyyteen kuntouttamisessa.

Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelun tavoitteena on asiakkaan kuntoutuminen mahdollisimman itsenäiseen tai kevyeen asumispalveluun ja/tai asiakkaan toimintakyvyn ylläpitäminen.  Asumispalvelujen avulla voidaan ennaltaehkäistä raskaamman tuen ja hoidon tarvetta ja näiden palvelujen tarvetta ja vaikuttavuutta arvioidaan säännöllisesti. Asiakkaan palvelutarpeessa tapahtuvien muutosten myötä tarjottava palvelu voi muuttua (kevyempi/vahvempi tuki) tai päättyä.

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän hallitus on hyväksynyt edellisen kerran mielenterveys– ja päihdekuntoutujien asumispalvelujen kriteerit 12.3.2019 §34. Nämä kriteerit laadittiin kunnissa ennen kuntayhtymää olleiden kirjallisten kriteerien, ohjeistusten ja käytäntöjen pohjalta. Vuoden 2020 alusta on mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelujen (omat ja osto) hakuprosessia yhdenmukaistettu asumisen tuen työryhmässä ja työryhmän työskentelyn aikana nousi esille tarve kriteereiden kehittämiselle. Lisäksi asumispalvelujen kilpailutuksen myötä on tullut uusia palvelutuotteita. 

Uusien kriteereiden tavoitteena on selkiyttää kriteereiden ymmärrettävyyttä asiakasohjausta tekeville yhteistyökumppaneille sekä asiakkaille. Päivitetyt kriteerit olivat lausuntokierroksella työikäisten mielenterveys-, päihde– ja sosiaalipalvelussa, ikääntyneiden palvelussa, vammaispalvelussa, asiakasohjauksessa, lastensuojelun jälkihuollossa, terveyspalveluissa ja asumispalvelujen henkilöstöllä.

Kriteerien päivityksessä on huomioitu se, että asumispalvelu on tarkoitettu ensisijaisesti työikäisille, ja täsmennetty asumispalvelun viimesijaisuutta muihin kuntayhtymän sosiaalihuollon palveluihin nähden. Palvelutarpeen syynä tulee olla mielenterveys –ja/tai päihdeongelmasta aiheutunut pitkäkestoinen toimintakyvyn alentuma eikä pelkkä päihteiden käyttö ilman pitkäaikaista toimintakyvyn alenemaa ja siitä johtuvaa asumisen tuen tarvetta täytä asumispalvelujen kriteerejä. Päivitetyissä kriteereissä korostuu aiempaa enemmän palvelun kuntoutuksellisuus.

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän yhtymähallitus päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan Keski-Uudenmaan sote –kuntayhtymän mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelujen kriteerit 1.3.2022 alkaen.
  • että uusi ohje korvaa tällä hetkellä käytössä olevat Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumispalvelujen kriteerit 1.4.2019 alkaen
  • oikeuttaa aikuisten mielenterveys-, päihde- ja sosiaalipalveluista vastaavan palvelujohtajan tekemään ohjeeseen teknisluonteisia korjauksia 

 

Käsittely

Tiia Lintula esitti, että mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelujen kriteereihin lisätään maininta teknisluontoisena korjauksena siitä, mihin mahdollisessa asumispalvelusopimuksen katkeamistilanteessa asiakas seuraavaksi ohjataan. Puheenjohtaja totesi, että esitys hyväksyttiin yksimielisesti.
 

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan lisäyksellä, että mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelujen kriteereihin lisätään maininta siitä, mihin mahdollisessa asumispalvelusopimuksen katkeamistilanteessa asiakas seuraavaksi ohjataan.

Tiedoksi

Aikuisten päihde-, mielenterveys- ja sosiaalipalvelujen päällikkö, koordinoiva esimies, mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelujen esimiehet