Yhtymävaltuusto, kokous 27.10.2022

§ 39 Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän purkaminen

KEUDno-2022-11519

Valmistelija

  • Petja Harakka, hallintojohtaja, petja.harakka@keusote.fi

Perustelut

Yhtymähallitus 25.10.2022 § 107

Vuoden 2023 alusta lukien vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueelle. Keski-Uudenmaan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä on perustettu kuuden Keski-Uudenmaan kunnan (Hyvinkää, Järvenpää, Nurmijärvi, Tuusula, Mäntsälä, Pornainen) yhdessä vuonna 2017 solmimalla kuntayhtymän perussopimuksella. Kuntayhtymä on järjestänyt ja tuottanut alueensa asukkaille sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut 1.1.2019 lukien. Kyseessä on vapaaehtoinen kuntayhtymä.

Keski-Uudenmaan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän koko toiminta siirtyy Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle 1.1.2023 lukien. Kuntayhtymään ei tämän jälkeen jää perussopimuksen mukaista toimintaa eikä muutakaan toimintaa. Vapaaehtoinen kuntayhtymä ei purkaannu automaattisesti sen tehtävien siirtyessä hyvinvointialueelle, vaan mahdollisesta purkamisesta tulee päättää erikseen. 

Kuntalain 56 § käsittelee kuntayhtymän perussopimusta ja sen 9 kohdan mukaan perussopimuksessa on sovittava kuntayhtymän purkamisesta ja loppuselvityksen suorittamisesta. Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän perussopimuksen 34 §:n mukaan kuntayhtymän purkamisesta ja purkamisen yksityiskohtia koskevasta sopimuksesta päättävät jäsenkuntien valtuustot.

Kuntayhtymän purkautuessa yhtymähallitus huolehtii loppuselvityksestä, elleivät jäsenkunnat sovi muusta järjestelystä. Kuntayhtymän varat, joita ei tarvita loppuselvityksen kustannusten ja velkojen suorittamiseen eikä sitoumusten täyttämiseen, jaetaan jäsenkunnille peruspääomaosuuksien suhteessa. Jos kustannusten ja velkojen suorittamiseen sekä sitoumusten täyttämiseen tarvittava määrä on varoja suurempi, jäsenkunnat suorittavat erotuksen edellä mainittujen osuuksien suhteessa.

Jäsenkuntien valtuustot hyväksyvät loppuselvityksen. Viimeinen tilinpäätös ja vastuuvapaus käsitellään jäsenkuntien valtuustoissa. 

Kuntayhtymä on pyytänyt tarjouksen purkamisprosessissa avustamisesta yksityiseltä palveluntarjoajalta. Suunnitelmana on, että jäsenkunnille laaditaan kuntayhtymän toimesta keskitetysti yhdenmukaiset päätöksentekopohjat purkamista koskevaa päätöksentekoa varten. Purkamisen osalta on mahdollista tehdä myös erillinen purkusopimus, jossa sovitaan yksityiskohtaisemmin menettelystä. Sopimus voidaan hyväksyä samassa käsittelyssä kun päätetään myös purkamisesta.

Alustava aikataulu purkuprosessille olisi seuraava:

  • Yhtymähallituksen esitys yhtymävaltuustolle (loka-marraskuu 2022) 
  • Yhtymävaltuuston esitys jäsenkunnille (loka-marraskuu 2022) 
  • Jäsenkuntien kunnan-/kaupunginhallitusten päätös (marras-joulukuu 2022) 
  • Jäsenkuntien kunnan-/kaupunginvaltuustojen päätös (marras-joulukuu 2022)
  • Loppuselvitys tammi-toukokuu 2023
  • Loppuselvityksen ja vuoden 2022 tilinpäätöksen hyväksyminen jäsenkuntien valtuustoissa (touko-kesäkuu 2023)

Päätösehdotus:

Yhtymähallitus päättää ehdottaa yhtymävaltuustolle, että se esittää jäsenkunnille Keski-Uudenmaan sote- kuntayhtymän purkamista.

Lisäksi yhtymähallitus päättää tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta kokouksessa.

Päätös: Hyväksyttiin esityksen mukaan.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hallintosäännön 79 §:n mukaan esityslista, joka sisältää selostuksen käsiteltävistä asioista ja ehdotukset yhtymävaltuuston päätöksiksi,
lähetetään kokouskutsun yhteydessä, mikäli erityiset syyt eivät ole esteenä. Yhtymähallitus käsittelee asiaa kokouksessaan 25.10.2022 ja tekee silloin ehdotuksen yhtymävaltuustolle. Heti tämän jälkeen yhtymävaltuuston päätösehdotus asiassa täydennetään esityslistalle yhtymähallituksen tekemän päätöksen mukaiseksi. 

Ehdotus

Yhtymävaltuusto päättää esittää jäsenkunnille Keski-Uudenmaan sote- kuntayhtymän purkamista.

 

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

Jäsenkuntien kirjaamot