Yhtymähallitus, kokous 26.10.2021

§ 151 Turvallisuus- ja riskienhallintapolitiikka

KEU-2021-18779

Valmistelija

  • Anssi Numminen, turvallisuuspäällikkö, anssi.numminen@keusote.fi
  • Jaana Ilomäki, sisäinen tarkastaja, jaana.ilomaki@keusote.fi
  • Harri Taskinen, turvallisuusasiantuntija, harri.taskinen@keusote.fi

Perustelut

Yhtymävaltuusto (jatkossa hyvinvointialueen aluehallitus) päättää kuntayhtymän (jatkossa hyvinvointialueen) sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteista. Yhtymähallituksella (jatkossa aluehallituksella) on vastuu tarkoituksenmukaisen valvonta-, riskienhallinta- sekä johtamis- ja hallintojärjestelmän olemassaolosta. Hallituksen tehtävänä on huolehtia sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnan järjestämisestä. Hallitus hyväksyy turvallisuus- ja riskienhallintapolitiikan. Hallituksen tulee toimintakertomuksessaan antaa tiedot sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä ja keskeisistä johtopäätöksistä. 
Kuntayhtymän johtaja (jatkossa hyvinvointialuejohtaja) yhdessä palvelualueiden johdon kanssa ja turvallisuusjohtotiimin tukemana vastaa turvallisuuden ja riskienhallinnan suunnittelusta, toteutuksesta ja seurannasta.  

Turvallisuus- ja riskienhallintapolitiikassa on kuvattu johdon linjaukset Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän turvallisuuden johtamiselle, sekä turvallisuuden ja riskienhallinnan lainsäädäntö- ja strategiaperusta, riskienhallinnan puitteet, vastuut ja toimintatavat. Turvallisuusjohtotiimillä on vastuu politiikan ajantasaisuudesta ja sen läpikäynnistä yhdessä johdon ja hallituksen kanssa. Politiikan toimeenpano varmistetaan käyttöönottosuunnitelmalla, joka valmistellaan politiikan hyväksymisen jälkeen. 

Riskienhallinta on systemaattista toimintaa osana strategiaprosessia, päätöksentekoa, päivittäistä johtamista ja toimintaa sekä valvonta- ja raportointimenettelyjä. Riskienhallinnan tavoitteena on kattaa kaikki olennaiset turvallisuuden ja riskienhallinnan osa-alueet ja tuottaa kuntayhtymän johdolle ajantasainen ja oikea kokonaiskuva riski- ja turvallisuustilanteesta Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymässä. Jakamalla ja analysoimalla riskitietoa palvelualueiden sekä strategisen kehittämisen ja tukipalvelujen välillä varmistetaan, että kaikki riskialueet katetaan ja oikea kokonaiskuva muodostuu.  Riskienhallintaprosessi ja sen integrointi Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän prosesseihin ja toimintoihin kuvataan yksityiskohtaisemmin riskienhallintasuunnitelmassa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Yhtymähallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän turvallisuus- ja riskienhallintapolitiikan.

Käsittely:

Turvallisuuspäällikkö esitteli kokouksessa turvallisuus- ja riskienhallintapolitiikkaa.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

Jäsenkunnat