Yhtymähallitus, kokous 27.10.2020

§ 152 Palvelujen järjestämis- ja tuottamissuunnitelma

KEUDno-2019-1754

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Päivi Tarsia, talous- ja hallintojohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi

Perustelut

Kuntayhtymän yhtymästrategia 2020-2025 on hyväksytty yhtymävaltuustossa 23.10.2019. Yhtymästrategia ja kuntayhtymän palvelulupaus ovat palvelujen järjestämis- ja tuottamissuunnitelman lähtökohtana. Kuntayhtymän palvelujen tulee olla asiakaslähtöisiä, vaikuttavia ja laadukkaita, ja ne tulee tuottaa kustannustehokkaasti.


Palvelujen järjestämis- ja tuottamissuunnitelmassa on tarkoitus linjata mm.  tarkoituksenmukaisimpia palvelujen tuottamistapoja ja palvelutasoa. Työ etenee rinnan palveluverkkosuunnittelun kanssa.  Suunnitelman on tarkoitus valmistua kevään 2020 aikana. Suunnitelma laaditaan vuoteen 2025 saakka.
 

Ehdotus

Esittelijä

Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Yhtymähallitus päättää käynnistää palvelujen järjestämis- ja tuottamissuunnitelman valmistelun ja nimeää hankkeelle poliittisen ohjausryhmän.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Ohjausryhmään nimettiin jäseniksi Annika Kokko (varalla Mika Mäki-Kuhna), Irma Pahlman (varalla Aki Korpela), Helinä Perttu (varalla Eemeli Peltonen), Aila Koivunen (varalla Arto Lindberg), Tapio Havula (varalla Erkki Laukkanen), Juha Virkki (varalla Liljan-Kukka Runolinna) ja Sirkka Rousu (varalla Kallepekka Toivonen).

Valmistelija

  • Sirpa Salinto, kehittämispäällikkö (tki), sirpa.salinto@keusote.fi

Perustelut

Perustelut

Keski-Uudellamaalla toteutettiin hallinnollinen sote-integraatio perustamalla sote-kuntayhtymä 2018. Vuoden 2019 alusta kuntayhtymä on vastannut sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen järjestämisestä ja tuottamisesta.  Jotta kuntayhtymä voi saavuttaa taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteensa, on tarpeen vahvistaa toiminnan ohjausvoimaa ja selkiyttää järjestämiseen ja tuottamiseen liittyviä rooleja. Palvelujärjestelmän ohjausvoiman ja järjestämisosaamisen vahvistamiseen ajavat sote-uudistuksen ohella myös lainsäädännöstä riippumattomat globaalit megatrendit – kuten kuntien taloudellisen kantokyvyn kehitysnäkymät, väestön ikääntyminen, nuorten mielenterveysongelmat, digitalisaatio – jotka vaativat uuden tyyppisiä palvelutuotantotapoja ja innovaatioita. Kuntayhtymän ohjausvoiman vahvistamisella sekä järjestä-tuottaja roolien toiminnallisella selkeyttämisellä pyritään parempaan kokonaiskuvan hahmottamiseen, suurempaan liikkumavaraan palvelujen kokonaissuunnittelussa sekä joustavampaan palvelutuotantoon. Toisin kuin aiemmissa valtakunnallisissa kokeiluissa sekä aiemman hallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksissa tähdättiin järjestäjän ja tuottajan hallinnolliseen ja organisatoriseen erottamiseen, niin Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän järjestämis- ja tuottamisuussuunnitelman lähtökohtana on toiminnallisten kokonaisuuksien optimaalinen muodostaminen ja järjestäjäosaamisen vahvistaminen osana kuntayhtymän johtamista. 

Kuntayhtymän yhtymähallitus teki päätöksen Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän järjestämis- ja tuottamissuunnitelman 2020-2025 laadinnan käynnistämisestä 29.10.2019 (§ 146).

Suunnitelman laadinta

Yhtymähallituksessa nimettiin poliittisen ohjausryhmän jäsenet. Poliittisen ohjausryhmän tehtävänä on ollut valvoa, neuvoa sekä tukea omalta osaltaan suunnitelman laadinnan etenemistä. Ohjausryhmä kokoontui seitsemän kertaa.

Järjestämis- ja tuottamissuunnitelman laadinnassa hyödynnettiin valtakunnallisia, järjestämiseen liittyviä materiaaleja sekä ryhmittelyä järjestäjän vastuulla olevista eri tehtäväkokonaisuuksista. Sisältö, Keusote-malli, tuotettiin vastuuviranhaltijoiden toimesta ohjausryhmän ohjauksessa.

Palvelutuotannon operatiivisen tason johtamisella ja siihen liittyvällä osaamisella on organisaatioissa ja julkisessa päätöksenteossa pitkät perinteet. Järjestäjän rooli ja siihen tarvittava osaaminen on ilmiönä abstraktimpi ja asiana uudempi ja siksi laadintaprosessin aikana järjestettiin yhteistyössä NHG:n kanssa johtoryhmälle, yhtymähallitukselle ja yhtymävaltuustolle luennot järjestäjänäkökulmasta kuntayhtymässä. Tavoitteena oli muun muassa tarkentaa perusteita, miksi ja mihin palvelujärjestelmän strategista ohjausta ja järjestäjä - näkökulmaa tarvitaan.     

Asiakirjan ehdotettu sisältö

Järjestämis- ja tuottamissuunnitelmassa 2020-2025 kuvataan kuntayhtymän yhteistyöverkoston ohjausmalleja sekä järjestämisen ja tuottamisen periaatteita, toiminnallisia rooleja ja vastuita Keusote-mallilla toteutettuna. Suunnitelmassa kuvataan myös järjestäjän ja tuottajan vastuut eri tehtäväalueilla sekä tavoitteet järjestäjäosaamisen vahvistamiselle. Järjestäjän tavoiteasetanta eri osa-alueilla tarkennetaan tämän asiakirjan hyväksymisen jälkeen laadittavassa palvelujärjestelmäsuunnitelmassa, joka tuodaan erikseen päätöksentekoon. Samalla tarkennetaan ohjausfoorumien kokonaisuus sekä niiden tehtävät järjestäjän ja tuottajan toiminnallisia rooleja vasten. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Yhtymähallitus päättää esittää yhtymävaltuustolle, että yhtymävaltuusto hyväksyy Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän järjestämis- ja tuottamissuunnitelman vuosille 2020-2025 liitteen mukaisesti.

Päätös

Asia päätettiin palauttaa uudelleen valmisteltavaksi.