Yhtymähallitus, kokous 27.10.2020

§ 150 Lääkinnällisen kuntoutuksen terapiapalvelut, puheterapia

KEUDno-2020-596

Valmistelija

  • Susanna Pitkänen, vs. palvelujohtaja, susanna.pitkanen@keusote.fi

Perustelut

Taustaa

Kyseessä on Keusoten puheterapiapalveluiden kilpailutus. Kilpailutus on nyt käyty ja päätettävänä on hankintapäätös jossa valitaan palveluntuottajat.
Keusoten hallintosäännön (11 §) mukaan yhtymähallitus päättää hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista, milloin niiden arvo on yli 6 000 000 euroa.

Hankintamenettely ja hankintailmoitus
    
Kyseessä on hankintalain (1397/2016) 12 luvun tarkoittama, hankintalain liitteen E-mukainen sosiaali- ja terveyspalvelun hankinta. Hankintaan sovelletaan hankintalain 12 luvun säännöksiä ja 3 §:n mukaisia hankintojen yleisiä periaatteita. Hankinta toteutetaan sosiaali- ja terveyspalveluiden dynaamisella hankintajärjestelmällä, joka tarkoittaa hankintayksikön suunnittelemaa, hankintalain periaatteiden mukaista menettelyä hankinnan kohteena olevien palveluiden hankkimiseen.

Hankintaa koskeva ilmoitus ja osallistumispyyntö KEUDno-2020-596 julkaistiin ilmoituskanavassa Tarjouspalvelu.fi ja www.hankintailmoitukset.fi 29.5.2020. Julkaistu osallistumispyyntö oli liitteen 1 Osallistumispyyntö mukainen. Hankintamenettely on kuvattu tarkemmin osallistumispyynnön liitteessä Dynaamisen hankintajärjestelmän periaatteet.

Hankintajärjestelmä jakaantuu perustamisvaiheessa luokkiin seuraavasti
Luokka 1 Puheterapiapalvelut
Luokka 2 Terapiapalveluiden kehittämis- ja asiakasohjauspalvelut

Perustamisvaiheessa saatujen osallistumishakemusten perusteella hankintajärjestelmän luokkaan 1 Puheterapiapalvelut hyväksyttiin 14.08.2020 tehdyllä päätöksellä KEUDno-2020-596 § 121 29 ehdokasta.

Hankintajärjestelmän perustamisen jälkeen käynnistyi hankintavaihe. 

Hankintajärjestelmän sisäinen kilpailutus

Hankintavaiheen käynnistyttyä hankintayksikkö lähetti kaikille hankintajärjestelmän luokkaan 1 Puheterapiapalvelut hyväksytyille ehdokkaille tarjouspyynnön 19.8.2020. Tarjouspyyntö on liitteen 2 Tarjouspyyntö mukainen. 

Tarjouspyynnössä hankinnan kohteena ovat puheterapiapalvelut Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän osoittamille potilaille ja asiakkaille (jatkossa asiakkaat). Kyseessä ovat kunnan järjestämisvastuulle kuuluvat lääkinnällisen kuntoutuksen palvelut terveydenhuoltolain (1326/2010) 7 a ja 29 §:n mukaisesti. 

Puheterapiapalvelut on jaettu seuraaviin osa-alueisiin;

1.    Puheterapia-arvio 
2.    Yksilöpuheterapia 
3.    Ryhmäpuheterapia
4.    Moniammatillinen yhteistyö ja konsultaatio
5.    Puheterapiapalvelu vuokratyönä

Hankinnan kohde on kuvattu tarkemmin tarjouspyynnössä.

Tarjouspyynnössä tarjousten toimittamiselle asetettiin määräajaksi 14.9.2020 klo 13.00.

Luokassa 1 Puheterapiapalvelut valitaan kaikki vähimmäisvaatimukset täyttävät, tarjouspyynnön mukaisen tarjouksen jättäneet tarjoajat.

Tehtävä sopimus on voimassa määräaikaisena kaksi (2) vuotta (varsinainen sopimuskausi). Lisäksi tilaajalla on oikeus yhden (1) vuoden optiokauteen. Tilaaja ilmoittaa option käyttämisestä ennen varsinaisen sopimuksen kauden alkua.


Saadut tarjoukset 

Tarjouksen jätti 13 tarjoajaa. Saadut tarjoukset ilmenevät liitteestä 3 Avauspöytäkirja.

Kaikki tarjoajat jättivät tarjouksensa asetettuun määräaikaan mennessä. 

Tarjouspyynnön mukaisuuden arviointi

Kaikki tarjoajat täyttivät tarjouspyynnössä asetetut hankinnan vähimmäisvaatimukset.

Tarjousten vertailu

Palveluntuottajan valintaperusteena oli kokonaistaloudellinen edullisuus, jossa hinnan painoarvo oli 70 % ja laadun painoarvo 30 %.

HINTA
Painoarvo 70 %
Hintavertailua varten tarjoajan hankinnan osaan tarjoamat yksikköhinnat lasketaan yhteen, jolloin saadaan tarjoajan vertailuhinta. Halvimman vertailuhinnan antanut tarjoaja saa vertailuun 70 pistettä. Muiden tarjoajien hinta suhteutetaan halvimman tarjouksen hintaan kaavalla halvimman tarjouksen hinta / tarjoajan hinta * 70.
LAATU 
Painoarvo 30 %
Laatuvertailua varten tarjoajan laatuvertailussa saamat pisteet lasketaan yhteen, jolloin saadaan tarjoajan raakapisteet. Eniten raakapisteitä saanut saa tarjousvertailussa täydet 30 pistettä ja muiden tarjousten laatupisteet suhteutetaan kaavalla tarjoajan raakapisteet/ suurimmat raakapisteet * 30
Tarjouspyynnön ehtojen mukaisesti tarjousvertailu suoritettiin erikseen kussakin hankinnan osassa erikseen. Kaikki pyydetyt hinnat oli ilmoitettava, ellei hinnan kohdalla erikseen todeta, että kyseessä on vapaaehtoinen lisähinta. Vapaaehtoiset lisähinnat eivät vaikuta tarjousvertailuun. 

Laatuperusteina olivat 
1) Henkilöstön kokemus lasten tai aikuisten puheterapiapalveluiden toteuttamisesta 
2) Puheterapeuttien hallitsemien kielten monipuolisuus
3) Palveluntuottajan kyky ottaa vastaan asiakkaita tilaajan tarpeen mukaisesti
Laatuperusteet ja niiden pisteytys on kuvattu tarkemmin tarjouspyynnössä. Tarjoajan tuli kuvata laadun vertailuperusteiden toteutuminen tarjouspyynnön mukaisesti ja tarjoaja on velvollinen noudattamaan kuvaamaansa laatua sopimuskauden ajan.

Tarjoajan hinta- ja laatupisteet laskettiin yhteen. Tarjoajien etusijajärjestys muodostuu ja tarjoajan valinta tapahtuu tarjoajan kokonaispistemäärän mukaisesti, erikseen kussakin hankinnan osassa. 

Hinta sisältää kaikki palvelukuvauksen mukaiset tehtävät ja muut palvelun tuottamisen kustannukset, ellei tarjouspyynnössä ja sen liitteissä toisin määrätä. Muut hintaehdot ovat tarjouspyynnön ja sopimuksen mukaiset. 

Hinta- ja laatuvertailun lopputulos, valittavat palveluntuottajat ja palveluntuottajien etusijajärjestys kussakin hankinnan osassa on liitteen 6 Valitut palveluntuottajat mukainen.

Hankintasopimus ja ilmoitus 

Hankintasopimus syntyy vasta kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. 

Hankinta-asiaan muutosta hakevalle asetettu hankintalain 148 §:ssä velvollisuus ilmoittaa hankintayksikölle kirjallisesti asian saattamisesta markkinaoikeuden käsiteltäväksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Yhtymähallitus päättää

1)    valita palveluntuottajiksi luokassa 1 Puheterapiapalvelut liitteen 4 Valitut palveluntuottajat mukaiset palveluntuottajat liitteen mukaisessa etusijajärjestyksessä.
2)    todeta, että liitteessä 4 mainittujen palveluntuottajien kanssa tehdään sopimus, jonka perusteella tilataan palvelu asiakaskohtaisesti
3)    oikeuttaa kuntayhtymän johtajan allekirjoittamaan sopimukset
4)    oikeuttaa vs. palvelujohtajan tekemään sopimuksiin vähäisiä teknisluonteisia korjauksia


 

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

Tarjoajat, Terveyspalvelut ja sairaanhoito, Hankintapalvelut, kirjaamo

Liitteet

Oheismateriaali