Yhtymähallitus, kokous 26.5.2020

§ 93 Jäsenkuntaraportointi 1-4/2020

KEUDno-2020-859

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sanna Kaukua, talouspäällikkö, sanna.kaukua@keusote.fi

Perustelut

Kuntayhtymä raportoi toiminnastaan jäsenkunnille kuukausittain tammikuuta lukuunottamatta. Jäsenkuntaraportointia kehitettiin vuoden 2019 aikana yhteistyössä kuntien kanssa ja laajempi kuntakohtainen raportti on katsottavissa PowerBI-raportista kuukausittain. Jäsenkuntaraportti tuodaan yhtymähallitukselle aina sen valmistuttua. Raportointiin sisällytettiin vuonna 2019 myös HUS:lta saadut erikoissairaanhoidon tiedot. Valitettavasti HUS ei tietojärjestelmämuutoksesta johtuen ole saanut tuotettua vielä raporttia tähän kuluvan vuoden ensimmäiseen jäsenkuntaraporttiin.

Liitteenä on jäsenkuntaraportti 1-2/2020.

Ehdotus

Esittelijä

Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Yhtymähallitus merkitsee tiedoksi jäsenkuntaraportin 1-2/2020.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Valmistelija

  • Päivi Tarsia, talous- ja hallintojohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi
  • Sanna Kaukua, talouspäällikkö, sanna.kaukua@keusote.fi

Perustelut

Kuntayhtymä raportoi toiminnastaan jäsenkunnille PowerBI-sovelluksella kuukausittain tammikuuta lukuunottamatta. Raportointi sisältää sekä talouden että toiminnan raportointia sekä kuntayhtymä- että jäsenkuntatasoisesti. Jäsenkunnilla on mahdollisuus tutustua kuukausittaiseen raporttiin aina raportointikuukautta seuraavan kuukauden 20. päivän jälkeen. Kunnille järjestetään kuukausittain yhteinen teams-kokous, jossa käydään läpi raportti yleisellä tasolla ja kunnilla on mahdollisuus kysyä yksityiskohtaisempia tietoja. Teams-kokouksiin on tänä vuonna otettu myös tulosalueiden tarkempia esittelyjä, mm. lastensuojelu ja kotihoito.

Jäsenkuntaraportista kootaan yhtymähallitukselle kuukausittain tiivistetty paketti. Yhtymähallituksen jäsenillä on pääsy PowerBI:n yksityiskohtaisempaan raportointiin.

Kuntayhtymän toimintakulut ajalla 1.1.-30.4.2020 olivat n. 214,2 Me (toteutumaprosentti talousarvioon verrattuna oli 33,3 %). Tästä henkilöstökuluja oli n. 49,9 Me (29,7 %). Toimintatuottoja vastaavana ajankohtana oli n. 256,7 Me (39,8 %). Toimintatuotot sisältävät myös jäsenkuntien toukokuun maksuosuudet (n. 48,6 Me). Toimintakate on näin ollen 42,5 Me. Kun toukokuun maksuosuudet vähennetään, on toimintakate -6,1 Me. Raportointiajalla kirjanpitoon on kirjattu koronakustannuksia 1,2 Me, joista suurimmat erät ovat hoitotarvikkeet (0,8 Me) ja henkilöstökustannukset (0,2 Me). Kaikkia koronasta aiheutuvia henkilöstökustannuksia ei ole huomioitu huhtikuun kirjanpidossa. Koronakustannukset jaetaan kunnille pääasiassa asukasmäärän suhteessa.

Yhtymähallituksessa 28.4.2020 § 82 hyväksytyn tuottavuusohjelman raportointi aloitetaan kesäkuussa.

Osavuosikatsauksessa ennustettiin, että omassa toiminnassa on ylitysuhkaa. Ikäihmisten palvelualueella ylitysuhkaa on lähinnä palvelujen ostoissa - asumispalveluissa, kuljetuspalveluissa sekä henkilökohtaisessa avussa. Terveyspalveluissa asiakasmaksutuottojen arvioidaan alittuvan koronan vuoksi. Lastensuojelun palvelujen arvioidaan ylittyvän sijoitusten vuoksi. Tuottavuusohjelmalla tavoitellaan 8 Me:n nettomenojen leikkausta vuonna 2020. Kokonaisuutena tilinpäätösennuste on vuoden 2019 tasoinen huomioiden 5,5 Me koronakustannuksia. HUS:lta ei ole vielä saatu erikoissairaanhoidon tilinpäätösennustetta. Kun ennuste saadaan, se täydennetään liitteenä olevaan raporttiin.

Tilinpäätösennusteeseen vaikuttaa merkittävästi erikoissairaanhoidon toteutuma sekä koronaepidemian kesto ja laajuus.

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Yhtymähallitus merkitsee tiedoksi jäsenkuntaraportin ajalta 1-4/2020.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Tiedoksi

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän jäsenkunnat