Yhtymähallitus, kokous 26.5.2020

§ 94 Talousarvion 2021 lähtökohdat

KEUDno-2020-2062

Valmistelija

  • Sanna Kaukua, talouspäällikkö, sanna.kaukua@keusote.fi

Perustelut

Kuntien talouden heikentynyt kantokyky sotemenoihin sekä koronaepidemian aiheuttama epävarmuus aiheuttaa merkittäviä haasteita kuntayhtymän talouden suunnittelulle. Samanaikaisesti Keski-Uusimaa on saavuttamassa muun Suomen tilannetta väestön ikääntymisessä, mikä aiheuttaa lisääntynyttä palveluntarvetta ja luo kustannuspainetta erityisesti sotepalveluille.

Kuntayhtymän menokehyksen lähtökohtana on, että oman toiminnan kasvu on 1 % ja erikoissairaanhoidon kasvu 3,5 % vuoden 2019 tilinpäätöksestä. Yhtymähallituksen 28.4.2020 § 82 hyväksymällä tuottavuusohjelmalla tavoitellaan kuitenkin nettomenojen 20,4 Me:n alenemaa em. menokehyksestä. Riskitekijänä on erityisesti erikoissairaanhoidon menojen kehitys.

Kunta-alan sopimusneuvottelut ovat vielä kesken eikä henkilöstömenojen sopimuskorotukset ole siten tiedossa. Kuntayhtymän vuoden 2021 talousarviossa sopimuskorotuksiin varaudutaan valtakunnansovittelijan kunta-alalle tekemän sovintoesityksen mukaisin korotuksin, ellei kunta-alan sopimusratkaisua saada aikaan ennen sitä. Sovintoesityksessä on 0,8 %:n yleiskorotus 1.4.2021 lukien (n. 1 Me) sekä 1 %:n paikallinen järjestelyerä (n. 1,7 Me). Yhtymähallitus on päättänyt palkkaharmonisoinnista 29.10.2019 § 144. Päätöksen mukaan vuodelle 2021 kohdentuu n. 1,8 Me (sivukuluineen n. 2,2 Me). Harmonisointi on tarkoitus saada päätökseen vuonna 2022. Hallituksen päätöksen mukaan vuodelle 2022 harmonisointiin varataan n. 0,8 Me (sivukuluineen lähes 1 Me). Mikäli harmonisointiin varattua määrärahaa ei voida kohdentaa järjestelyerään, tulee vastaava summa kattaa palveluista.

Palvelujen ostojen hinnan korotukset sekä palvelutarpeen kasvu tulee sisällyttää kehykseen, mikä tarkoittaa uusien toimintatapojen käyttöönottoa (esim. etä- ja digipalvelut).

HUS:n talousarviovalmistelun lähtökohdissa todetaan, että jäsenkuntien maksuosuudet kasvaisivat vuoden 2020 talousarviosta vuoteen 2021 noin 2,6%. Koronapandemian vaikutukset ensi vuoden laskutukseen ja budjettiin ovat vielä epäselviä. Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän vuoden 2020 talousarviossa erikoissairaanhoidon maksuosuudet ovat n. 20 Me pienemmät kuin HUS:n talousarviossa, mikä asettaa haasteen erikoissairaanhoidon maksuosuuksien tason määrittelemiseksi kuntien kantokyvyn mukaiseksi.

Touko-kesäkuun aikana käydään kuntakohtaiset talousarvioneuvottelut. Yhtymähallitus päättää kehyksestä ja talousarvion laadintaohjeista 16.6.2020. Syyskuussa hallituksen iltakouluissa käsitellään valmistelutilannetta sekä talousarviotavoitteita. Alustavat maksuosuudet kunnille valmistuu lokakuun aikana. Hallituksen talousarviokäsittely on 8.12.2020 ja valtuusto päättää talousarviosta 17.12.2020. Valmistelutilannetta esitellään hallitukselle myös muina aikoina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Yhtymähallitus merkitsee tiedoksi vuoden 2021 talousarvion lähtökohdat sekä antaa ohjeita jatkovalmisteluun.

Päätös

Merkittiin tiedoksi talousarviolaadinnan linjaukset. Lisäksi yhtymähallitus ohjeisti jatkovalmistelua siten, että kehyksen ei tule ylittää vuoden 2019 tilinpäätöstasoa.

Tiedoksi

Keski-Uuudenmaan sote -kuntayhtymän jäsenkunnat