Yhtymähallitus, kokous 20.9.2022

§ 95 Osavuosikatsaus 1.1.-30.6.2022

KEUDno-2022-10071

Valmistelija

  • Sanna Kaukua, talouspäällikkö, yhtymän johto, sanna.kaukua@keusote.fi

Perustelut

Kuntayhtymän valtuusto hyväksyi vuoden 2022 talousarvion kokouksessaan 16.12.2021 § 57. Talousarvion toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta raportoidaan yhtymävaltuustolle ajalta 1.1.-30.6.2022 ja toisen kerran tilinpäätöksessä ajalta 1.1.-31.12.2022.

Keski-Uudenmaan sote- kuntayhtymä on toiminut raportointikaudella taloudellisesti ja toiminnallisesti haastavassa tilanteessa. Jo yli kaksi vuotta kestänyt koronaviruspandemia on eri vaiheissaan aiheuttanut sekä kuntalaisten hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä että taloudellisia haitallisia ja pitkäkestoisia vaikutuksia. Sote-palvelujen tarpeen kasvu ja pandemian jatkuessaan aiheuttanut kasvava hoito- ja hoivavelka edellyttävät kuntayhtymältä entistäkin joustavampia ja innovatiivisempia toimenpiteitä yhteistyössä omistajakuntien ja kaikkien sidosryhmien kanssa. Samanaikaisesti kuntayhtymän hallinnollisen tehokkuuden ja kestävän kustannuskehityksen kanssa on tehostettava vaikuttavien palvelujen toteuttamista alueen väestölle. Palvelujen tarve on alueellamme kasvanut merkittävästi kuntayhtymän tuotannon aloitusvuodesta 2019 vuoteen 2022.

Valtakunnallisesti voimistunut henkilöstöpula on tullut myös kuntayhtymän alueella osaksi arkea. Kevään työtaistelutoimenpiteet ovat vaikeuttaneet palvelujen järjestämistä erityisesti erikoissairaanhoidossa, mutta vaikutukset ovat ulottuneet palveluketjuihin kokonaisuudessaan- myös peruspalveluihin. Tätä kirjoittaessa pitkään jatkuneet työmarkkinaneuvottelut ovat edelleen käynnissä. Henkilöstön veto- ja pitovoiman vahvistamiseksi on laadittu laaja toimenpideohjelma, jota toteutetaan määrätietoisesti.

Alkuvuodesta käynnistynyt Venäjän hyökkäys Ukrainassa on ollut seuraamuksiltaan laajakantoinen koko Euroopassa.  Energian, raaka-aineiden sekä ruuan hinnat ovat nousseet hyvin nopeasti, vaikuttaen laajasti myös kuntayhtymän ja sen yhteistyökumppaneiden toimintaan.

Kokonaisuus jatkuu haastavana.

Vuosia valmisteltu sote-uudistus on 1.7.2021 hyväksyttyjen lakien pohjalta siirtynyt toteuttamisvaiheeseen. Keski-Uudenmaan kuntien ja poliittisten päättäjien pitkäjänteisen työn myötä sote-palvelujen ja pelastustoimen järjestäminen siirtyy 1.1.2023 Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle.  Väliaikainen valmistelutoimielin aloitti työnsä syksyllä 2021, ja aluevaalien jälkeen aluevaltuusto pääsi aloittamaan työnsä maaliskuussa 2022. Vuoden 2022 aikana kuntayhtymä valmistautuu järjestämisvastuun siirtämiseen hyvinvointialueelle, samalla kun kuntayhtymän toiminta ja palvelujen kehittämistyö ja tuottavuuden parantaminen jatkuvat. Tavoitteena on sujuva siirtymä, jossa siirtyminen on sekä henkilöstön että palvelujen näkökulmasta mahdollisimman häiriötön. Aiemmin tehty työ antaa nyt kuntayhtymälle erinomaiset valmiudet hyvinvointialueeksi siirtymiseen. Hyvinvointialueen valmistelu on ollut valtakunnallista kärkeä.

Vuonna 2022 korostuvat strategisten tavoitteiden mukaisesti kuntalaisten asioinnin yhdenmukaistaminen ja palvelujen saavutettavuuden parantaminen.  Paljon palveluita tarvitsevien asiakkaiden ja potilaiden tunnistaminen ja tarpeenmukaisten palvelujen varmistaminen lisäävät osaltaan palvelujen kustannustehokkuutta ja vaikuttavuutta. Ennaltaehkäisevien palvelujen vaikuttavuuden mittaamista on jatkettu.  Digitalisaation uusia mahdollisuuksia osana uudistuvia palveluja on hyödynnetty systemaattisesti. Tutkimusta sekä kehittämis- ja innovaatiotoimintaa on viety suunnitellusti eteenpäin. Palvelujen järjestämisosaamista vahvistetaan edelleen. Kuntayhtymä on saanut merkittävän valtionavustuksen toiminnan kehittämiseksi osana kansallisen sote-uudistuksen valmistelua myös vuodelle 2023, ja sen kohdennus toteutuu suunnitellusti jo käynnissä olevaan kehittämistyöhön linkittyen tavoitteiden saavuttamiseen, erityisesti saavutettavuuden parantamiseen ja moniammatillisen osaamisen keräämiseen asiakkaiden ja potilaiden ympärille.

Palkkaharmonisaatiota ja palkitsemisjärjestelmää edistetään. Osaamisen kehittymistä tuetaan mm. KeuAkatemian ja erilaisten koulutus- ja opintomahdollisuuksien kautta. Valmentava johtaminen ja tiimien yhteisöohjautuvuus tulevat työyhteisöjen käyttöön oman työn hallinnan ja kehittämisen välineeksi koko kuntayhtymän alueelle, samalla kun Lean-menetelmät ovat laajasti käytössä työyhteisöissä.

Vuoden 2019 alussa käynnistetty toiminnan ja talouden kehittämisohjelma laajeni vuoden 2020 aikana kuntayhtymän tuottavuusohjelmaksi, joka sisältää mm. palveluverkkoon ja palvelujen järjestämiseen ja tuottamiseen liittyviä kokonaisuuksia sekä HUS:n tuottaman erikoissairaanhoidon yhdyspinnan yli ulottuvan toimenpideohjelman vuoteen 2022. Tuottavuusohjelman uudelleentarkastelu käynnistettiin syksyn 2021 aikana, jotta toimintaympäristön muutokset ja tuleva valtion rahoitus hyvinvointialueella voidaan huomioida paremmin.  Talouden ja toiminnan kestävän kehityksen ohjelma hyväksyttiin hallituksessa maaliskuussa. Ohjelman PowerBI-raportointia on rakennettu kuntayhtymän johdon työpöydälle ja raportointitilannetta esitellään kokouksessa. Toukokuussa hyväksyttiin Keski-Uudenmaan alueellinen hyvinvointikertomus vuosille 2021-2022.

Koronapandemian aiheuttamien kustannusten korvaaminen valtion taholta vuoden 2022 on vielä osittain auki. Tuottavuuden lisäämistä edistetään rakenteellisilla, pitkälle eteenpäin vaikuttavilla muutoksilla. Tuottavuuden lisääminen on keskeistä myös tulevalla hyvinvointialueella valtion rahoitusmallin ollessa raamiltaan palvelutarvetta niukempi.

Monista haasteista huolimatta kuntayhtymässä jatketaan toiminnan jatkuvaa parantamista, jotta kuntalaisten kasvavaan palvelutarpeeseen voidaan vastata. Asiakaslähtöisesti, yhdenvertaisesti ja kustannustehokkaasti tuotetut vaikuttavat palvelut alueen asukkaille ovat toiminnan tavoite ja ydintehtävämme nyt kuntayhtymässä ja myöhemmin hyvinvointialueella.  Onnistuminen edellyttää jatkuvaa avointa vuoropuhelua ja toiminnan kehittämistä niin omistajiemme, poliittisten päätöksentekijöiden, henkilöstön kuin kuntalaistenkin kanssa erittäin haasteelliseksi muuttuneessa toimintaympäristössä.

 

Tilinpäätösennuste

Raportointikauden tilinpäätösennusteen mukaan omassa palvelutuotannossa on noin 45 Me:n ylitysuhka. Ennuste sisältää koronakustannuksia 20 Me ja korona-avustusta n. 12,9 Me. Erikoissairaanhoidon tilinpäätösennuste saadaan HUS:lta syyskuussa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Yhtymähallitus 

  • merkitsee tiedoksi talouden ja toiminnan kehittämisen ohjelman raportointitilanteen
  • päättää esittää yhtymävaltuustolle, että valtuusto merkitsee tiedoksi osavuosikatsauksen ajalta 1.1.-30.6.2022.

Käsittely:

Rahoitus- ja talousjohtaja Päivi Tarsia ja palvelujohtajat Tiina Salminen ja Susanna Pitkänen pitivät kokouksessa asiaesittelyn. Antti Ylä-Jarkko esitteli talouden ja toiminnan kestävän kehityksen ohjelmaa.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.