Yhtymähallitus, kokous 23.8.2022

§ 91 Vastaus Etelä-Suomen aluehallintoviraston selvityspyyntöön/hoitoon pääsy kiireettömässä hoidossa

KEUDno-2022-10528

Valmistelija

  • Katri Makkonen, laatuylilääkäri, katri.makkonen@keusote.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) on laatinut yhteistyössä aluehallintovirastojen kanssa sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisen valvontaohjelman vuosille 2020–2023. Ohjelman mukaan vuonna 2022 aluehallintovirastot valvovat kiireettömään hoitoon pääsyä perusterveydenhuollossa. Aluehallintovirastot saavat valvontaa varten tarvittavat tiedot Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Perusterveydenhuollon hoitoon pääsystä on säädetty terveydenhuoltolain 51 §:ssä.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt 17.6.2022 Keski-Uudenmaan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän yhtymähallitusta antamaan selvityksensä siitä, miksi Keski-Uudenmaan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä potilas ei ole saanut huhtikuussa 2022 arkipäivisin virka-aikana välittömästi puhelinyhteyttä terveyskeskukseen. Vastauksen määräpäivä on 31.8.2022. 

Selvityksessä tulee ilmetä ainakin seuraavat seikat: 

  • Miten Keski-Uudenmaan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä seurataan puhelinyhteyden saatavuutta perusterveydenhuollossa (omavalvonta)? 
  • Mistä syystä Keski-Uudenmaan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän terveyskeskukseen ei ole saanut välittömästi puhelinyhteyttä sen aukioloaikana? 
  • Mitkä muut yhteydenottotavat kuin puhelinsoitto Keski-Uudenmaan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä ovat käytössä välittömän yhteyden saamiseksi? 
  • Mihin toimenpiteisiin Keski-Uudenmaan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän terveyskeskuksessa on ryhdytty tilanteen korjaamiseksi ja miten toimenpiteissä on onnistuttu?”

Selvitys (ei vielä julkinen, JulkL 2 luku 6 § 8 kohta) Etelä-Suomen aluehallintovirastolle on liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Yhtymähallitus päättää

  1. antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle oheisena liitteenä olevan selvityksen.
  2. tarkastaa pöytäkirjan tämän asan osalta kokouksessa.
  3. valtuuttaa kuntayhtymän johtajan allekirjoittamaan selvityksen.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

ESAVI 31.8.2022 mennessä