Yhtymähallitus, kokous 23.8.2022

§ 81 Alueellinen ehkäisevän päihde- ja riippuvuustyön suunnitelma 2022-2025

KEUDno-2022-10873

Valmistelija

  • Kristiina Kariniemi-Örmälä, integraatiojohtaja, kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fi

Perustelut

Ehkäisevä päihdetyö on osa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä. Sen tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihteiden käytön aiheuttamia haittoja niin päihteiden käyttäjille, heidän läheisilleen kuin yhteiskunnalle. Ehkäisevän päihde- ja riippuvuustyön tavoitteena on myös lisätä ymmärrystä päihteiden käytöstä, ja niihin liittyvistä ilmiöistä sekä edistää perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista päihteisiin liittyvissä asioissa.

Alueellinen ehkäisevän päihde- ja riippuvuustyön suunnitelma laaditaan vuosiksi 2022–2025. Suunnitelman avulla ohjataan, johdetaan ja kehitetään alueellista ehkäisevää päihde- ja riippuvuustyötä. Suunnitelman tavoitteena on Keski-Uudenmaan alueen väestön hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn edistäminen sekä hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen päihteiden käyttöön liittyvissä painopisteissä. Tavoitteena on tunnistaa alueelliset päihteiden käyttöä ennaltaehkäisevät toimenpiteet sekä vakioida niitä osaksi kuntien, järjestöjen ja seurakuntien kanssa tehtävää yhteistyötä.

Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän alueellinen ehkäisevän päihde- ja riippuvuustyön suunnitelma täydentää kuntayhtymän alueellista hyvinvointisuunnitelmaa 2020–2025 (valtuusto 19.12.2019 §50), ja on osa kuntayhtymän strategiaa toimeenpanevista asiakirjoista.

 Alueellisen ehkäisevän päihde- ja riippuvuustyön suunnitelman 2022-2025 tavoitteet painottuvat monialaisen yhdyspintatyön vahvistamiseen alueellisen hyvinvointisuunnitelman tavoitteiden toteutumiseksi ja se täydentää ja tukee kuntien omaa hyvinvoinnin edistämisen työtä alueillaan.

Alueellisen ehkäisevän päihde- ja riippuvuustyön suunnitelman toteutumista raportoidaan alueellisen hyvinvointisuunnitelman raportoinnin yhteydessä vuosittain ja laajemmin valtuustokausittain (Laaja hyvinvointikertomus). Myös Keski-Uudenmaan alueellinen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ryhmä seuraa suunnitelman toteutumista.  Keskeisiä seurannan ja arvioinnin kohteita ovat alueen asukkaiden päihteiden käyttö, palvelujärjestelmän toimivuus ja toimintaympäristön tilanne sekä suunnitelman tavoitteiden toteutuminen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Yhtymähallitus päättää ehdottaa, että yhtymävaltuusto hyväksyy Alueellisen ehkäisevän päihde- ja riippuvuustyön suunnitelman 2022-2025 osana Alueellista hyvinvointisuunnitelmaa 2020-2025.

Käsittely:

Kristiina Kariniemi-Örmälä esitteli suunnitelmaa.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

Valtuuston 29.9. jälkeen: Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän jäsenkunnat