§ 22 Sopimus HUS Pää- ja kaulakeskus tulosyksikön tuottamista palveluista Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymälle

Lataa 

KEUDno-2022-10891

Päätöspäivämäärä

30.8.2022

Päätöksen tekijä

palvelujohtaja, terveyspalvelut ja sairaanhoito

Päätöksen peruste

Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän hallintosääntö YV 10.6.2021 § 22
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän toimintasääntö KYJ 31.1.2022 § 12
Keski-Uudenmaan Sote-kuntayhtymän hankintaohjeet YH 22.12.2020 § 198

 

Kuvaus

Taustaa

HUS Pää- ja kaulakeskus on tuottanut Keusoten jäsenkunnista Järvenpäälle, Hyvinkäälle ja Mäntsälälle silmänpohjan seulontakuvantamistutkimukset ja tutkimuksiin liittyvät palvelut. Palveluja on tähän asti tuotettu kunnista Keusotelle siirtyneiden sopimusten mukaisesti. HUS Pää- ja kaulakeskuksen ja Keusoten palvelusopimuksen myötä siirrytään palvelujen järjestämisessä Keusoten laajuiseen sopimukseen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (HUS) on 24 kunnan muodostama kuntayhtymä. HUS:n perussopimuksen mukaan kuntayhtymän tehtävänä on tuottaa mm. sen jäsenkuntien järjestämisvastuuseen kuuluvia erikoissairaanhoidon palveluja. Lakisääteisten tehtäviensä lisäksi HUS hoitaa laissa säädetyt sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut jäsenkuntiensa puolesta siltä osin kuin kunnat ovat antaneet tehtävät kuntayhtymän hoidettavaksi. HUS voi tuottaa toimialaansa liittyviä tai sitä tukevia palveluja myös muille kuin jäsenkunnille.

Keusote on HUS:n jäsenkuntien Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Tuusulan, Mäntsälän ja Pornaisten muodostama kuntayhtymä, joka järjestää jäsenkuntiensa puolesta asukkaiden lakisääteiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut.

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain mukaista kilpailuttamisvelvollisuutta ei sovelleta hankintoihin, jotka hankintayksikkö tekee siitä muodollisesti erilliseltä ja päätöksenteon kannalta itsenäiseltä yksiköltä, jos hankintayksikkö yksin tai yhdessä muiden hankintayksiköiden kanssa valvoo yksikköä samalla tavoin kuin se valvoo omia toimipaikkojaan, ja jos yksikkö harjoittaa pääosaa toiminnastaan niiden hankintayksiköiden kanssa, joiden määräysvallassa se on. Sidosyksikkösuhteessa tehtyjä hankintoja rinnastetaan omana työnä tekemiseen.

Palvelusopimus on sopijapuolten välistä yhteistyötä, jonka tarkoituksena on varmistaa sopijapuolten vastuulle kuuluvien palveluiden tarjoaminen. Yhteistyöllä ei ole kaupallista luonnetta, vaan yhteistyön toteuttamista ohjaavat ainoastaan yleiseen etuun liittyvät näkökohdat eivätkä sopijapuolet harjoita toimintaansa markkinoilla. Edellä mainituista syistä johtuen sopimus ei ole luonteeltaan julkista hankintaa koskeva sopimus.

Hankintalain (laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016) 16 §:n mukaan viranomaisten väliseen yhteistyöhön ei sovelleta hankintalakia, kun yhteistyö tehdään yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi sopijapuolten vastuulla olevien yleisen edun mukaisten julkisten palveluiden toteuttamiseksi.

Sopimuksen sisältö

Sopimuksen kohteena ovat HUS Pää- ja kaulakeskus tulosyksikön tuottamat diabetesta sairastavien potilaiden silmänpohjan seulontakuvantamistutkimukset ja tutkimuksiin liittyvät toimenpiteet ja palvelut sopimuksen liitteiden mukaisesti. Sopimus korvaa aiemmat tätä palvelua koskevat HUS:n sopimukset, jotka on solmittu Keusoten jäsenkuntien välillä.

Keusoten keskeinen tavoite on hyödyntää tehokkaasti sopijapuolten asiantuntemusta ja resursseja sekä saavuttaa hankittavien palveluiden määrän, tuottamisen ja laskutuksen osalta hyvä ennakoitavuus.

Sopijapuolet pitävät tarvittaessa yhteistyökokouksia.

Taloudelliset vaikutukset

HUS-kuntayhtymän jäsenkunnille hoitamat tehtävät perustuvat omakustannushinnoitteluun ja jäsenkuntien palveluhinnat määräytyvät yhdenmukaisin perustein. HUS:n hoitamista tehtävistä Keusote suorittaa kulloinkin voimassa olevan HUS:n hinnaston mukaiset korvaukset. HUS päivittää hinnastonsa kustannuskehitystä vastaavasti.

Sopimukseen sisältyvien palvelujen ennakoitu arvo on noin 250.000 € vuodessa, eli elinkaarikustannukset 48 kuukauden ajanjaksolla tarkasteltuna ovat yhteensä noin 1 milj.€.

Palvelusopimuksen voimassaolo ja purkaminen

Sopimus on voimassa toistaiseksi. Sopijapuoli voi kirjallisesti irtisanoa sopimuksen noudattaen kuuden (6) kuukauden irtisanomisaikaa.
 

Päätös

Päätän hyväksyä liitteenä olevan HUS Pää- ja kaulakeskuksen ja Keusoten välisen palvelusopimuksen.

Allekirjoitus

Palvelujohtaja Susanna Pitkänen

Organisaatiotieto

Yhtymän johto sekä strateginen kehittäminen ja tukipalvelut