§ 38 Ikäihmisten asumispalvelu, asiakaskohtaiset suorahankintapäätökset, hintojen tarkistaminen 1.3.2022 alkaen Kulta-ajan kodit Oy, Lapinjärven hoitokoti

Lataa 

KEUDno-2021-283

Päätöspäivämäärä

7.9.2022

Päätöksen tekijä

palvelujohtaja, ikäihmisten ja vammaisten palvelut

Päätöksen peruste

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän hallintosääntö (Yhtymähallitus 25.5.2021 § 70, Yhtymävaltuusto 10.6.2021 § 22)
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän toimintasääntö (kuntayhtymän johtaja 31.1.2022 § 12)

 

Kuvaus

Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä on kilpailuttanut ikäihmisten asumispalvelut vuonna 2019 ja kilpailutuksen sopimukset ovat tulleet voimaan 1.3.2020. Ikäihmisten asumispalvelujen kilpailutus on toteutettu yhdessä Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän, Keravan ja Sipoon kanssa ja tilaajat ovat sopineet kilpailutuksen hinnankorotuksista yhteisesti. Tämä päätös koskee niiden  ikäihmisten asumispalveluissa asuvien asiakkaiden suorahankintasopimuksia,  joiden asuminen kyseisessä asumispalveluyksikössä on alkanut ennen 1.3.2020 voimaan tullutta kilpailutuksen mukaista sopimuskautta. Palveluntuottajien kyseiset yksiköt eivät jättäneet tarjousta kilpailutuksessa. 

Hinnanmuutosten perusteet

Ikäihmisten asumispalvelujen hankinnasta tehdyn suorahankintasopimuksen kohdassa 9.1. "Tilaajalta ja asiakkaalta perittävät kustannukset” on sovittu mm. seuraavasti:” Hinta on kiinteä 28.2.2022 asti. Tämän jälkeen hintaa voidaan tarkistaa seuraavasti: Hoivapalvelujen osalta hinnanmuutos voi perustua palvelujen tuottajahintaindeksiin (Q Terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelut BtoB, 2015=100) siten, että perusindeksilukuna on vuoden 2020 tammikuussa voimassa ollut indeksin pisteluku terveydenhuoltopalvelujen osalta. Hinnanmuutosehdotuksia saa tehdä korkeintaan kerran vuodessa, ensimmäisen kerran hinnanmuutosta koskevan ilmoituksen voi tehdä 1.9.2021, ja ensimmäinen hinnankorotus voi tulla voimaan 1.3.2022 alkaen. Korotus voi olla aina korkeintaan 2 % vuosittain. Ateriapalvelujen osuuden osalta hinnanmuutos voi perustua palvelujen tuottajahintaindeksiin (I Majoitus- ja ravitsemuspalvelut BtoB, 2015=100) siten, että perusindeksilukuna on vuoden 2020 tammikuussa voimassa ollut indeksin pisteluku ravitsemispalvelujen osalta. Arvioitaessa muutoksia, vertailukohtana on tarjouksen jättämisen määräaika tai edellinen hinnantarkastusajankohta. Hinnanmuutosehdotuksia saa tehdä korkeintaan kerran vuodessa, ensimmäisen kerran hinnanmuutosta koskevan ilmoituksen voi tehdä 1.9.2021 ja ensimmäinen hinnanmuutos voi tulla voimaan 1.3.2022 alkaen. Korotus voi olla aina korkeintaan 2 % vuosittain.

Hintaa voidaan tarkastaa myös siinä tilanteessa, että uudet tai muutetut, sopimuksen tarkoittamaa palvelua koskevat säädökset taikka viranomaisten vaatimukset aiheuttavat palveluntuottajalle merkittäviä lisäkustannuksia (vähintään 10 %:nlisäkustannus päivähintaan), jotka eivät ole olleet tiedossa tarjousta annettaessa. Tällainen tilanne voi olla esim. se, että hoitohenkilöstön henkilöstömitoitusta koskeva vaatimus kasvaa sopimuskaudella verrattuna siihen, mitä tässä sopimuksessa on sovittu. Tällaisessa tilanteessa palveluntuottaja esittää kirjallisen selvityksen siitä, miten muutokset palvelun sisällössä vaikuttavat palvelun hintaan. Mahdollinen hinnankorotusehdotus ei voi ylittää osoitettua, todellista kustannusnousua. 

Jos hinnanmuutoksesta ei päästä yksimielisyyteen, Tilaajalla on oikeus irtisanoa sopimus siitä hetkestä lähtien, kun hinnanmuutos tulee voimaan. Irtisanominen on tehtävä kirjallisesti ennen uusien hintojen voimaantuloa. Tällaisessa tilanteessa Palveluntuottajalla on velvollisuus tuottaa palvelua kuuden (6) kuukauden ajan aiemmin voimassa olleilla hinnoilla. Jos Tilaaja ei irtisano sopimusta, jatketaan sopimusta Palveluntuottajan ilmoittamilla tai muilla sopijapuolten hinnanmuutosneuvotteluissa yhdessä sopimilla uusilla hinnoilla. Hinnat sisältävät kaikki tilaajalle aiheutuvat kulut. Matkakustannuksia, laskutuskuluja tai vastaavia maksuja ei korvata. Hintaa voidaan tarkistaa myös alaspäin, mikäli ao.
indeksi on negatiivinen.”

Ikäihmisten asumispalvelujen hankinnasta tehdyn suorahankintasopimuksen kohdassa 6. ”Vuokrasopimus palveluasunnoista” on sovittu mm. seuraavasti:”Vuokra sidotaan kiinteistön ylläpidon indeksiin (1995=100) siten, että perusindeksilukuna on vuoden 2020 tammikuussa voimassa ollut indeksin pisteluku. Vuokran määrä ei saa ylittää kulloinkin voimassa olevan Valtioneuvoston asetuksen mukaista eläkkeensaajan asumismenojen enimmäismäärää. Vuokraa voidaan tarkistaa vuosittain 1.3 lukien viimeksi julkaistun indeksiluvun, vertausluvun, mukaisesti siten, että perusvuokraa korotetaan tai alennetaan samassa suhteessa kuin vertausluku on perusindeksilukua suurempi tai pienempi. Ensimmäisen kerran vuokraa voidaan tarkistaa 1.3.2022 lukien. Vuokrankorotusta koskeva ilmoitus on tehtävä viimeistään kuusi (6) kuukautta ennen aiottua korotusta, eli ensimmäinen mahdollinen indeksikorotusilmoitus voidaan tehdä 1.9.2021. Vuokrasopimus ja siihen mahdollisesti tehtävät muutokset toimitetaan Tilaajalle
tiedoksi.”
 

Kulta-ajan kodit Oy:n hinnanmuutosesitys

Kulta-ajan kodit Oy:lta saapui Keusotelle 26.1.2022 hinnankorotusesitys koskien tehostetussa palveluasumisessa Lapinjärven hoitokodissa asuvia Keusoten sijoittamia ikäihimisiä. Kulta-ajankodit esitti 10,7 %:n korotusta hoitopäivän hintaan. 

Kulta-ajan kodit Oy:n hinnankorotusesitys saapui Keusotelle sopimuksen mukaisen määräjan (1.9.2021 mennessä) jälkeen. Keusote ilmoitti Kulta-ajan kodit Oy:lle sähköpostitse 15.3.2022, että Keusote on poikkeuksellisesti käsitellyt myös 1.9.2021 jälkeen tulleet hinnankorotusesitykset, koska sopimuksessa on epäselvästi ilmaistu, mihin mennessä korotusesitys pitää toimittaa. Sopimustekstiä on sittemmin tarkennettu tältä osin. 

Suorahankintasopimuksen mukainen hyväksyttävä korotus 

Hoivapalvelut

Tilastokeskuksen Palvelujen tuottajahintaindeksin (PTHI 2015=100, palvelut yrityksille ja julkiselle sektorille (BtoB), Q Terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelut 86 Terveydenhuoltopalvelut) mukaan kustannukset ovat nousseet vuoden 2019 neljännestä (4.) vuosineljänneksestä (pisteluku 107,7) vuoden 2021 toiseen (2.) vuosineljännekseen (pisteluku 117,1) yhteensä 8,73 %. Hoivapalvelun hintojen korotus on enintään 2 %. 

Viranomaisvaatimukset

Vanhuspalvelulaissa (980/2012) henkilöstömitoitukseksi asetetaan 0,7 työntekijää asiakasta kohti iäkkäiden henkilöiden tehostetussa palveluasumisessa ja pitkäaikaisessa laitoshoidossa 1.4.2023 alkaen. Mitoituksen toteuttamisessa on kuitenkin siirtymäaika. Siirtymäaikana henkilöstömitoituksen tulee olla 1.10.2020
lähtien vähintään 0,5 työntekijää, vuoden 2021 alusta lähtien vähintään 0,55 työntekijää ja vuoden 2022 alusta lähtien vähintään 0,6 työntekijää asiakasta kohti. Hankintasopimuksessa sovittu hoitohenkilökunnan asukaskohtainen mitoitus on seuraava:
-    Tehostettu palveluasuminen vähintään 0,6,
-    Palveluasuminen vähintään 0,4,
-    Ikääntyneiden lyhytaikaishoito asumispalveluyksikössä vähintään 0,6,
-    Psykogeriatrinen tehostettu palveluasuminen vähintään 0,7 ja
-    Ikääntyneiden päihde- ja mielenterveysasiakkaiden tehostettu palveluasuminen
vähintään 0,6.

Palvelukuvauksen kohdassa 11.2.(Henkilöstö) on rajattu, että henkilöstömitoitukseen laskettavalla hoitohenkilökunnalla tarkoitetaan hoitoon osallistuvia, sosiaali- ja tai terveysalan koulutuksen saaneita työntekijöitä, jotka työskentelevät asiakkaiden välittämässä hoitotyössä. Mitoituksesta vähennetään se osuus henkilöstön työpanoksesta, joka käytetään muuhun kuin yksikön asiakkaiden välittömään hoitoon. Koska tehostetussa palveluasumisessa on jo tarjoushetkellä edellytetty vähintään 0,6 työntekijän henkilöstömitoitusta, vanhuspalvelulain mukainen henkilöstömitoitus ei vuonna 2022 anna perustetta hinnankorotukselle.

Päätös

Hyväksyn Kulta-ajan kodit Oy:lle hinnankorotukset 1.3.2022 alkaen edellä esitetyn perusteella seuraavasti: Hoivapalvelut 2 %. 

Allekirjoitus

Tiina Salminen palvelujohtaja

Organisaatiotieto

Ikäihmisten ja vammaisten palvelut