§ 79 Hankintapäätös sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuljetukset vakioreiteillä / sote-kuljetuspalveluiden dynaamisen hankintajärjestelmän sisäinen kilpailutus luokissa 1, 2, 3 ja 4

Lataa 

KEUDno-2021-418

Päätöspäivämäärä

18.8.2022

Päätöksen tekijä

kuntayhtymän johtaja

Päätöksen peruste

Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän hallintosääntö YV 10.6.2021 § 22
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän toimintasääntö KYJ 31.1.2022 § 12
Keski-Uudenmaan Sote-kuntayhtymän hankintaohjeet YH 22.12.2020 § 198

 

Kuvaus

Hankintamenettely ja hankintailmoitus

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä perusti sote-kuljetuspalveluiden dynaamisen hankintajärjestelmän (jatkossa hankintajärjestelmä) hankintailmoituksella ja osallistumispyynnöllä numero KEUDno-2021-418, joka julkaistiin 17.6.2021 ilmoituskanavissa Tarjouspalvelu.fi ja www.hankintailmoitukset.fi.

Kyseessä on henkilökuljetuspalvelujen hankinta hankintalain liitteen E mukaisena sosiaali- ja terveyspalveluhankintana. Hankintaan sovelletaan hankintalain 12 luvun säännöksiä ja 3 §:n mukaisia hankintojen yleisiä periaatteita. Hankintamenettelyn valinnan tarkoituksena on turvata asiakasryhmän palveluiden toteuttaminen niitä koskevan lainsäädännön mukaisesti. Kyseessä ovat asiakasryhmän perusoikeuksien ja itsemääräämisoikeuden toteutumisen kannalta merkitykselliset palvelut.

Hankintajärjestelmä on voimassa kuusi (6) vuotta sen perustamisesta lukien. Tänä aikana hankintayksikkö toteuttaa hankintajärjestelmässä sisäisiä kilpailutuksia. Hankintayksikkö voi jatkaa hankintajärjestelmän voimassaoloa uudella hankintailmoituksella.

Hankintajärjestelmän toimintaperiaatteet on kuvattu tarkemmin osallistumispyynnön liitteessä ”Dynaamisen hankintajärjestelmän periaatteet”.

Hankinnan kohde ja ennakoitu arvo

Kyseessä on hankintajärjestelmän sisäinen kilpailutus hankintajärjestelmän luokissa 1 M1 luokan henkilöauto, sedan tai farmari, 2 M1 luokan henkilöauto, pieni esteetön auto, 3 M1 luokan henkilöauto, suuri esteetön auto ja 4 M2 luokan linja-auto pyörätuolivalmiudella.

Hankinnan kohteena ovat sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuljetukset vakioreiteillä (vakioreittikuljetukset). Vakioreittikuljetukset ovat säännöllisiä, etukäteen määriteltyjä reittejä pitkin tapahtuvia kuljetuksia, jossa tarkoituksena on noutaa matkustajat eri lähtöosoitteista ja kuljettaa yhteen tai useampaan päätepisteeseen. Kuljetukset toteutuvat tilaajan osoittamille asiakkaille, tilaajan tarpeen mukaan. Vakioreittikuljetuksia voidaan toteuttaa myös tilaajan henkilökunnalle. Hankinnan kohteena ovat vähäisessä määrin myös vammaispalvelulain tai sosiaalihuoltolain mukaiset työ- ja opiskelumatkat. Palvelu toteutuu luokkakohtaisten vaatimusten mukaisella ajoneuvolla ja pitää sisällään tarpeen mukaisen ajoneuvon sekä kuljettajan.

Hankintayksikkö valitsee sopimustoimittajiksi kaikki tarjouspyynnön mukaiset, asetetut vähimmäisvaatimukset täyttävät palveluntuottajat ja autot. Palveluntuottajien etusijajärjestys muodostuu tarjousvertailun lopputuloksen mukaisesti. Tilaajan kuljetussuunnittelu tai ohjauskeskus ohjaa kuljetukset kulloiseenkin kuljetustehtävään parhaiten soveltuvalle kilpailutuksen perusteella valitulle palveluntuottajalle.

Tarkoituksena on, että palvelu alkaa viimeistään 1.9.2022. Sopimus on voimassa määräaikaisena kolme (3) vuotta (varsinainen sopimuskausi). Tämän jälkeen tilaajalla on oikeus kahteen yhden (1) vuoden optiokauteen (optiokausi). Tilaaja ilmoittaa option käyttämisestä viimeistään kolme (3) kuukautta ennen varsinaisen sopimuskauden ja/tai optiovuoden päättymistä. Tilaaja voi myös ottaa molemmat optiovuodet käyttöön kerralla.

Sopimus ja hankinnan kohteena olevien palveluiden järjestämisvastuu siirtyy 1.1.2023 lähtien Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle.

Hankinnan kohde on kuvattu tarkemmin ohjeismateriaalina olevissa tarjouspyynnöissä liitteineen.

Hankinnan hankintalain mukaisesti laskettu, arvonlisäveroton ennakoitu kokonaisarvo sopimuskaudella on noin 3,6 miljoonaa euroa. Ennakoitu arvo koskee kaikkia ajoneuvoluokkia 1 - 4. 

Tarjouspyyntö ja saadut tarjoukset

Hankintayksikkö lähetti 23.5.2022 kaikille hankintajärjestelmän luokkiin 1 M1 luokan henkilöauto, sedan tai farmari, luokkaan 2 2 M1 luokan henkilöauto, pieni esteetön auto, luokkaan 3 M1 luokan henkilöauto, suuri esteetön auto ja luokkaan 4 M2 luokan linja-auto pyörätuolivalmiudella hyväksytyille ehdokkaille hankintajärjestelmän sisäisen tarjouspyynnön. Tarjouspyynnöt ovat päätöksen ohjeismateriaalina.

Hankintayksikkö sai tarjousten jättämiselle asetettuun määräaikaan 16.6.2022 klo 12.00 mennessä 73 tarjousta. Saadut tarjoukset ilmenevät liitteistä Avauspöytäkirja luokka 1, Avauspöytäkirja luokka 2, Avauspöytäkirja luokka 3 ja Avauspöytäkirja luokka 4.

Tarjouspyynnön mukaisuuden arviointi

Hankintalain 113 §:n mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa palvelun olevan tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta.

Tarjousten tarkastuksessa havaittiin, että saadut tarjoukset olivat tarjouspyynnön mukaisia ja täyttivät tarjouspyynnössä asetetut vähimmäisvaatimukset. Ne hyväksyttiin tarjousvertailuun.

Tarjousten vertailu

Tarjousten valintaperusteena on kokonaistaloudellinen edullisuus seuraavasti.

HINTA
Painoarvo 60 %

Hintavertailua varten suurimman alennusprosentin tarjonnut saa vertailuun 60 pistettä. Muiden tarjoajien alennusprosentit suhteutetaan suurimpaan alennusprosenttiin kaavalla tarjoajan alennusprosentti / suurin alennusprosentti * 60.

LAATU 
Painoarvo 40 %

Laatuvertailua varten tarjoajan laatuvertailussa saamat pisteet lasketaan yhteen, jolloin saadaan tarjoajan laadun raakapisteet. Eniten raakapisteitä saanut saa tarjousvertailussa täydet 40 pistettä ja muiden tarjousten laatupisteet suhteutetaan kaavalla tarjoajan raakapisteet/ suurimmat raakapisteet * 40.

Laatuperusteina hankintajärjestelmän luokassa 1 oli ajoneuvon vähäpäästöisyys ja Taksiliikenteen erityisryhmien kuljettajakoulutusten suorittaminen.

Laatuperusteena hankintajärjestelmän luokissa 2 – 3 oli taksiliikenteen erityisryhmien kuljettajakoulutusten suorittaminen.

Laatuperusteena hankintajärjestelmän luokassa 4 oli taksiliikenteen erityisryhmien kuljettajakoulutusten suorittaminen ja pyörätuolipaikkojen määrä.

Hinta- ja laatuperusteet ja niiden pisteytys on kuvattu tarkemmin tarjouspyynnöissä. 

Tarjousvertailu suorittiin erikseen kussakin hankintajärjestelmän luokassa. Tarjousten hinta- ja laatupisteet laskettiin yhteen. Tarjoajien etusijajärjestys muodostuu tarjoajan kokonaispistemäärän mukaisesti.

Tarjousvertailun lopputulos, valitut palveluntuottajat ja palveluntuottajien etusijajärjestys kussakin hankintajärjestelmän luokassa on liitteiden Tarjousten vertailutaulukko ja valitut palveluntuottajat luokka 1, Tarjousten vertailutaulukko ja valitut palveluntuottajat luokka 2, Tarjousten vertailutaulukko ja valitut palveluntuottajat luokka 3 ja Tarjousten vertailutaulukko ja valitut palveluntuottajat luokka 4 mukainen.

Hankintasopimus ja ilmoitus 

Hankintasopimus syntyy erillisen kirjallisen sopimuksen tekemisellä.

Palveluntuottajalta tullaan pyytämään hankintamenettelyssä toimitettavaksi edellytetyt ja tarjoajan soveltuvuuteen liittyvät selvitykset ennen hankintasopimuksen allekirjoittamista.

EU kynnysarvon ylittävässä liitteen E palveluhankinnassa voidaan tehdä sopimus aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun ehdokas tai tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Hankinta-asiaan muutosta hakevalle asetettu hankintalain 148 §:ssä velvollisuus ilmoittaa hankintayksikölle kirjallisesti asian saattamisesta markkinaoikeuden käsiteltäväksi.  Hankintayksikkö pyytää toimittamaan mahdollisen muutoksenhakua koskevan ilmoituksen osoitteeseen kirjaamo@keusote.fi.
 

Päätös

Päätän valita liitteiden Tarjousten vertailutaulukko ja valitut palveluntuottajat luokka 1, Tarjousten vertailutaulukko ja valitut palveluntuottajat luokka 2, Tarjousten vertailutaulukko ja valitut palveluntuottajat luokka 3 sekä Tarjousten vertailutaulukko ja valitut palveluntuottajat luokka 4 mukaiset palveluntuottajat tuottamaan palvelua hankintajärjestelmän luokissa 1–4, liitteiden mukaisessa etusijajärjestyksessä.

Päätös voidaan panna täytäntöön heti, kun se on tehty ja allekirjoitettu.

Allekirjoitus

Pirjo Laitinen-Parkkonen kuntayhtymän johtaja

Organisaatiotieto

Yhtymän johto sekä strateginen kehittäminen ja tukipalvelut