§ 14 Jatkopäätös sairaanhoitajan sairauslomatodistuksen kirjoittamisoikeuden määräaikaisesta laajentamisesta covid-19-virustartunnan saaneen henkilön tartuttavuusselvitystä varten

Lataa 

KEUDno-2022-2835

Päätöspäivämäärä

28.6.2022

Päätöksen tekijä

palvelujohtaja, terveyspalvelut ja sairaanhoito

Päätöksen peruste

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän hallintosääntö (Yhtymähallitus 25.5.2021 § 70, Yhtymävaltuusto 10.6.2021 § 22)
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän toimintasääntö (kuntayhtymän johtaja 31.1.2022 § 12)

Hallintosäännön § 20 mukaan palvelujohtaja vastaa palvelualueensa henkilöstöstä, toiminnasta ja taloudesta

Kuvaus

Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymässä on 11/2019 annettu vastaanottopalvelujen sairaanhoitajille ja terveydenhoitajille toistaiseksi voimassa oleva oikeus kirjoittaa erikseen määritellyissä tilanteissa 1-5 kalenterivuorokauden pituinen sairauslomatodistus. 27.1.2022 sairausloman kirjoittamisoikeus laajennettiin 1-6 kalenterivuorokauden pituiseksi.

Sairausvakuutuslain (1224/2004) 15 luvun 17 §:n mukaan korvausten ja etuuksien hakemisen yhteydessä annettavista sekä niiden maksamiseksi tarvittavista selvityksistä voidaan säätää tarkemmin valtioneuvoston asetuksella. Sairausvakuutuslain täytäntöönpanosta annettuun asetukseen on lisätty väliaikaisesti uusi momentti, jossa säädetään sairausvakuutuslain tartuntatautipäivärahaa haettaessa esitettävästä selvityksestä. Asetuksessa tarkoitetun todistuksen voi antaa joko julkisen tai yksityisen terveydenhuollon toimintayksikössä toimiva lääkäri, sairaanhoitajan tai terveydenhoitaja. Käytännössä todistuksen antajan tulee olla tietoinen kulloinkin voimassa olevista covid-19 -virusta ja sen tartuttavuutta koskevista viranomaismääräyksistä ja –suosituksista.

Laki sairausvakuutuslain väliaikaisesta muuttamisesta koskien tartuntatautipäivärahan maksun perusteita ja määräaikainen valtioneuvoston asetus koskien vaadittavia todistuksia asiaan liittyen astuivat voimaan 28.2.2022 ja ovat voimassa 31.12.2022 saakka.

Sairausvakuutuslain uuden muutoksen mukaan tartuntatautipäivärahaa voidaan tartuntatautilain mukaisen perusteen lisäksi maksaa ansionmenetyksen korvaamiseksi seuraavissa tilanteissa:

  • Vakuutetulla on luotettavasti todettu covid-19 -tartunta ja ansiotyöhön osallistuminen ei ole suositeltavaa tartunnan leviämisen riskin takia.
  • Tartuntatautipäivärahaa maksetaan lapsen huoltajalle, jos alle 16-vuotiaalla lapsella on luotettavasti todettu covid-19 -tartunta ja lapsen varhaiskasvatukseen tai oppilaitokseen meneminen ei ole suositeltavaa tartunnan leviämisen riskin takia ja huoltaja on tämän vuoksi estynyt tekemästä ansiotyötään.

Hakijan tulee esittää julkisen tai yksityisen terveydenhuollon toimintayksikössä toimivan lääkärin, sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan todistus ajanjaksosta, jolloin vakuutetun ansiotyöhön, varhaiskasvatukseen tai oppilaitokseen meneminen ei ole suositeltavaa tartunnan leviämisen riskin vuoksi.

Useimmiten koronatartunnan saanut henkilö voi olla tartuttava 5 – 10 vrk oireiden alun jälkeen.

 

Päätös

Päätän, että terveydenhoitaja ja sairaanhoitaja voi antaa enintään 10 kalenteripäivän kestoisen sairauslomatodistuksen edellä kuvatussa tilanteessa. Päätös on voimassa 31.12.2022 asti.

Allekirjoitus

Päivi Mäkelä-Bengs, avopalveluiden päällikkö, palvelujohtaja Susanna Pitkäsen sijainen

Organisaatiotieto

Yhtymän johto sekä strateginen kehittäminen ja tukipalvelut