§ 7 Alkuvaiheen lähihoitajaopiskelijan osallistuminen lääkehoidon toteuttamiseen poikkeustilanteessa kotihoidossa

KEUDno-2022-9930

Päätöspäivämäärä

2.5.2022

Päätöksen tekijä

palvelujohtaja, terveyspalvelut ja sairaanhoito

Päätöksen peruste

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän hallintosääntö (Yhtymähallitus 25.5.2021 § 70, Yhtymävaltuusto 10.6.2021 § 22)
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän toimintasääntö (kuntayhtymän johtaja 31.1.2022 § 12)

Hallintosääntö § 18 kuntayhtymän johtajan toimivalta

Terveyspalvelut ja sairaanhoito palvelualueen palvelujohtaja Susanna Pitkänen toimii kuntayhtymän johtajan sijaisena vastaavana lääkärinä ajalla 28.4.-3.5.2022.

 

Kuvaus

Tausta

Kotihoidossa on erittäin haasteellinen henkilöstötilanne. Terveydenhuollon henkilöstöä ei riitä asiakaskäynneille lomakauden aikana. Sijaisia ei saada tarpeeksi. Sijaisiksi on jouduttu ottamaan 1. ja 2. vuoden lähihoitajaopiskelijoita, jotka eivät Keusoten lääkehoitosuunnitelman mukaan voi osallistua lääkehoitoon. Asiakkaan lääkehoidon toteutumisen kannalta olisi välttämätöntä saada tässä poikkeustilanteessa 1. ja 2. vuoden lähihoitajaopiskelijoille luvat antaa lääkkeet kaksoistarkastetuista annospusseista sekä antaa mahdollisia säännöllisesti käytettäviä silmätippoja, -voiteita ja inhaloitavia lääkkeitä.

Viranomaisohjeet

Nimikesuojatun ammattihenkilön (mm. lähihoitaja) tehtävissä voivat toimia muutkin, kuin nimikesuojatut ammattihenkilöt tai näihin ammatteihin opiskelevat henkilöt. Palkatessaan henkilön nimikesuojatun ammattihenkilön tehtäviin työnantaja vastaa siitä, että valitulla henkilöllä on edellytykset toimia kyseisissä tehtävissä (Lähde: Valvira - opiskelijat). 

Turvallinen lääkehoito -oppaan (s. 43) mukaan "Yksiköissä, joissa lääkehoidon toteuttaminen on jokapäiväistä, työnantajan on huolehdittava siitä, että jokaisessa työvuorossa on riittävästi terveydenhuollon ammattihenkilöitä toteuttamaan lääkehoitoa. Mikäli yksikön toiminnan kannalta on tarkoituksenmukaista, että sijaisena toimiva lähihoitajaopiskelija antaa asiakkaalle/potilaalle valmiiksi annosteltuja, luonnollista tietä annettavia lääkkeitä, on työnantajan vastuulla arvioida, onko opiskelijalla suoritettujen opintojen perusteella riittävät edellytykset tehtävän hoitamiseen". 

Viranomaisten 16.3.2021 yhdessä järjestämässä Turvallinen lääkehoito-opas tutuksi webinaarissa (alk. kohdasta 1:03:50) mainitaan, että lähihoitajaopiskelija tilapäisesti lähihoitajan tehtävissä voi antaa asiakkaalle/potilaalle valmiiksi annosteltuja lääkkeitä luonnollista reittiä, "kun hänet on perehdytetty lääkehoitoon, hänen osaamisensa on varmistettu ja hän on saanut kirjallisen luvan".  

Ehdotettu käytäntö poikkeustilanteessa kotihoidossa ajalle 2.5.-31.8.2022

1. ja 2. vuoden lähihoitajaopiskelija voi antaa asiakkaalle valmiiksi annosteltuja, kaksoistarkastettuja suun kautta annettavia lääkkeitä sekä asiakkaalla säännöllisesti käytettäviä silmätippoja, -voiteita ja inhaloitavia lääkkeitä seuraavin edellytyksin.

  • Lähihoitajaopiskelija suorittaa seuraavat lisäkoulutukset:
    • Oppiportin
      • Kotihoidon lääkitysturvallisuus
      • PKV- ja huumaavat lääkeaineet
      • Inhaloitavat lääkevalmisteet
    • Allergia-, iho- ja astmaliitto (ohjevideot)
      • Silmätipat https://www.allergia.fi/ohjevideot/silmatipat/#f73437eb
    • HUS (ohjevideot)
      • Silmävoiteen asettaminen https://www.youtube.com/watch?v=V8Y8_to84Sw
  • Teoria- ja käytännön osaamisen varmistaminen
    • lähihoitajaopiskelija suorittaa hyväksytysti LOVe verkkokoulutuksen LOP teoria ja laskut sekä LOP PKV kurssit
    • Antaa näytöt (kolme kappaletta/osa-alue)
      • valmiiksi jaettujen kaksoistarkastettujen lääkkeiden antaminen suun kautta annosjakelupussista/dosetista, pois lukien PKV- ja N-lääkkeet
      • Valmiiksi jaettujen, kaksoistarkastettujen N- ja PKV-lääkkeiden antaminen suun kautta annosjakelupussista/dosetista.
      • Lääkkeiden antaminen silmään ja keuhkoihin
  • Kotiin ja kuntoutukseen annettavan lääketieteellisen tuen ylilääkäri hyväksyy lääkehoitoluvan allekirjoituksellaan. Lääkelupa on voimassa 31.8.2022 saakka.

Päätös

Päätän, että alkuvaiheen lähihoitajaopiskelija saa osallistua lääkehoidon toteuttamiseen poikkeustilanteessa kotihoidossa edellä esitetyn mukaisesti ajalla 2.5.-31.8.2022.

Allekirjoitus

Susanna Pitkänen, palvelujohtaja, terveyspalvelut ja sairaanhoito 

Organisaatiotieto

Yhtymän johto sekä strateginen kehittäminen ja tukipalvelut