Yhtymähallitus, kokous 11.5.2021

§ 48 Hallintojohtajan viran perustaminen

KEUDno-2021-10116

Valmistelija

  • Monica Hostio, henkilöstöjohtaja, monica.hostio@keusote.fi

Perustelut

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymään on päätetty perustaa talous- ja hallintojohtajan virka yhtymähallituksen kokouksessa 12.9.2017 § 26. Tämän ajankohdan jälkeen kuntayhtymän toiminta on kehittynyt ja laajentunut, erityisesti kun kuudesta kunnasta on 1.1.2019 lukien siirtynyt sosiaali- ja terveyspalveluiden tuotanto kuntayhtymän hoidettavaksi järjestämisvastuun lisäksi. Rahoituksen ja talouden suunnitelmallinen johtaminen toimintaympäristön muuttuessa vaatii riittävän resurssin tuekseen. Samoin hallinnon, hankintojen ja niissä noudatettavien menettelyiden suunnitelmallinen kehittäminen ja tehostaminen vaativat riittävät johtamisresurssit.


Kuntayhtymässä on käynnistetty Strateginen kehittäminen- ja tukipalvelut -yksikön uudistuminen, jossa tavoitteena on mm. tehostaa talouden, hallinnon ja sisäisten palveluiden toimintaa. Uusi toimintamalli on suunniteltu tulevan voimaan 1.9.2021 alkaen. Nykyisen talous- ja hallintojohtajan viran tehtäväkokonaisuus sisältää laajoja asiakokonaisuuksia, kuten rahoituksen ja talouden johtamisen sekä hankintojen johtamisen. Lisäksi virkaan kuuluu vastaaminen mm. lakipalveluista, poliittisesta valmistelusta, turvallisuudesta, tietosuojasta, asianhallinnasta ja arkistoinnista sekä tila-asioista.

 
Talous- ja hallintojohtajan viran tehtävien jakaminen rahoitus- ja talousjohtajalle ja hallintojohtajalle on perusteltua, jotta rahoitus- ja talousjohtamisen sekä hallinto- ja hankintajohtamisen taloudellisesti merkittävät asiakokonaisuudet voidaan hoitaa muuttuneen tilanteen vaatimalla tavalla. Muutoksella tuetaan toisaalta rahoituksen ja talouden suunnitelmallista johtamista ja kehittämistä, esimiesten taloustuntemuksen ylläpitoa ja talouden hallintaa rahoitus- ja talousjohtajan virassa sekä toisaalta tehokasta hallinnon johtamista ja kehittämistä hallintojohtajan virassa.

 
Hallintojohtajan tehtäviä ja johtamisvastuulla olevia asiakokonaisuuksia esitetään olevan seuraavat:

 

  • vastaa kuntayhtymän riskienhallinnan, asianhallinta- ja arkistotoimen, tiedonhallinnan sekä päätöksenteon suunnittelusta, ohjeistuksesta, kehittämisestä ja toteutuksesta.
  • toimii yhtymävaltuuston ja – hallituksen pöytäkirjanpitäjänä
  • valtuuston ja hallituksen esityslistavalmistelu ja päätösten toimeenpano
  • hankintojen johtaminen
  • lakipalvelut
  • tietosuoja-asiat
  • asianhallinta ja arkistopalvelut
  • turvallisuus ja varautuminen
  • tilapalvelut
  • johdon sihteeripalvelut

 

Hallintosääntöön valmistellaan tällä hetkellä strateginen kehittäminen ja tukipalvelut -yksikön kehittämistyön edellyttämiä muutoksia, joista yksi on talous- ja hallintojohtajan viran tehtävien eriyttäminen. Hallintosääntömuutokset suunnitellaan tuotavaksi 10.6.2021 valtuustoon päätettäväksi. Muutosesitykset käsitellään 25.5.2021 yhtymähallituksessa. Nyt ehdotettava hallintojohtajan viran perustaminen on siten ehdollinen sille, että yhtymävaltuusto päättää hyväksyä sitä vastaavat muutokset hallintosääntöön. Myöhemmin päätettäväksi tuodaan talous- ja hallintojohtajan virantoimitusvelvollisuuden muuttaminen ja viran nimikkeen muuttaminen rahoitus- ja talousjohtajaksi. Asiaa on käsitelty yhdessä talous- ja hallintojohtajan kanssa.


Hallintosäännön 26 §:n mukaan yhtymävaltuusto päättää kuntayhtymän johtajan ja yhtymähallitus muiden virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta. Hallintosäännön 28 §:n mukaan kelpoisuusvaatimuksista päättää palvelussuhteeseen ottava toimielin tai viranhaltija, siltä osin kuin päätösvaltaa ei ole määrätty muulle taholle. Edelleen 29 §:n mukaan viran tai virkasuhteen julistaa haettavaksi virkasuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen. Palvelussuhteeseen ottamisesta päättää 30 §:n mukaan yhtymähallitus siltä osin kuin on kyse talous- ja hallintojohtajan, henkilöstöjohtajan, integraatiojohtajan ja tietohallintojohtajan virkaan ottamisesta. Hallintosäännön 7 §:n mukaan henkilöstöjaoston tehtävänä on valmistella ne palvelussuhteeseen ottamiseen liittyvät asiat, joissa päätösvalta on yhtymähallituksella tai yhtymävaltuustolla. Henkilöstöjaosto tekee ehdotuksen näiden palvelussuhteiden kelpoisuusehdoista ja hakuilmoituksesta yhtymähallitukselle. Hallintojohtajan viran perustamisen jälkeen henkilöstöjaosto tekee edellä oleva huomioon ottaen yhtymähallitukselle ehdotuksen viran kelpoisuusehdoista ja hakuilmoituksesta 15.6.2021 pidettävään kokoukseen.


 

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Yhtymähallitus päättää perustaa hallintojohtajan viran.

Päätös

Yhtymähallitus päättää perustaa hallintojohtajan viran lisäyksellä, että viran perustamisesta aiheutuva 
kustannus katetaan muualta kuntayhtymän toiminnasta.

 

Arto Järvinen esitti Maiju Tapiolinnan kannattamana, että 

"Hallintojohtajan uutta virkaa ei perusteta.

Perustelut
Uusien virkojen perustamiseen pitää tässä taloudellisessa tilanteessa suhtautua äärimmäisen pidättyvästi. Johtamisjärjestelmän kehittäminen on mahdollista lisäämättä johtajien määrää, esimerkiksi tehtävien kuvausta ja jakoa muuttamalla."

Eemeli Peltonen esitti Sirkka Rousun kannattamana, että

"Liitetään päätökseen seuraava lisäys: viran perustamisesta aiheutuva 
kustannus katetaan muualta kuntayhtymän toiminnasta."

Puheenjohtaja totesi, että koska kukaan ei vastusta lisäystä, se hyväksytään yksimielisesti pohjaesitykseksi.

Puheenjohtaja totesi, että Arto Järvisen esittämästä kannatetusta muutosesityksestä on äänestettävä. Ne, jotka kannattivat pohjaesitystä, äänestivät JAA ja ne, jotka äänestivät muutosesitystä äänestivät EI. Äänestyksessä annettiin 18 JAA-ääntä ja 2 EI-ääntä.

Merkittiin, että talous- ja hallintojohtaja Päivi Tarsia ei ollut läsnä tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon aikana.

Ennen seuraavan pykälän käsittelyä pidettiin kokoustauko kello 19:18-19:30.

 

Tiedoksi

henkilöstöjohtaja, palvelussuhdepäällikkö