Yhtymähallitus, kokous 11.5.2021

§ 56 Ikääntyneiden kotihoidon myöntämisperusteiden ja soveltamisohjeen päivitys

KEUDno-2021-9957

Valmistelija

  • Erja Pentti, palvelujohtaja, erja.pentti@keusote.fi

Perustelut

Taustaa

Kotihoidon myöntämisperusteiden ja soveltamisohjeiden päivitystyö oli tarkoitus toteuttaa vuoden 2020 alkupuolella, mutta varsinkin covid-19 vaikutti aloituksen viivästymiseen. Toisaalta on ollut tärkeää, että tässä välillä asiakasohjauksen yksikkö on aloittanut, koska sillä on niin iso merkitys kotihoidon ja monen muun tulosalueen keskinäiseen yhteistyöhön. Näistä merkittävimpinä voidaan mainita ympärivuorokautiset palvelut ja sairaalapalvelut sekä viimeisimpänä Keusoten oman palvelutuotannon osaksi siirtynyt Kuntoutuskeskus. Em. palvelujen välisellä asiakasprosessien yhdyspintatyöllä sekä yhdenmukaisella soveltamisohjeiden toteuttamisella löydetään jokaiselle asiakkaalle hänen tarpeisiin parhaiten vastaava palvelumuoto. Yhteistyössä laaditut ohjeet varmistavat lisäksi sen, että palvelu toteutetaan siellä, missä se on kustannustehokkainta ja voidaan välttää osaoptimoinnin riski.

Perustelu

Kotihoidon palvelujen myöntämisen perusteiden tarkistamisen tarve perustuu palveluihin ohjautumisessa, palvelurakenteessa ja toimintatavoissa tapahtuneisiin muutoksiin. (Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän ikääntyneiden kotihoidon myöntämisperusteet ja soveltamisohje 26.11.2018)

Keskeiset muutokset koskevat

  • Säännöllisen kotihoidon palvelun myöntämistä edeltävää toimintakykyä tukevaa ja kuntouttavaa arviointijaksoa
  • Teknologian ja etähoivapalveluiden ensisijaisuutta fyysisten käyntien sijasta ja/tai rinnalla
  • Asiakkaan ohjaamista kotihoidosta tuetumman palvelun piiriin, kun kotihoidon palvelu ei enää ole tarkoituksenmukainen tapa vastata asiakkaan hoidon ja pal-velun tarpeeseen. Myönnettävän kotihoidon palvelun enimmäismäärä enintään 4 käyntiä / vrk sisältäen mahdollisen yöaikaisen käynnin ja enintään 60 tuntia / kk
  • Myöntämisen perusteisiin esitetyt tarkennukset ja muutokset eivät ole ristiriidassa muiden palveluiden myöntämisen perusteiden tai lakien asettamien velvoitteiden kanssa.


Muutosten vaikutukset

  • Arviointijaksolta ohjataan vähäisen avun tarpeen ja tukipalveluiden turvin pärjäävät asiakkaat kotihoitoa kevyempien palveluiden piiriin, jolloin kotihoidon asiakkuuksien määrän kasvua voidaan hillitä suhteessa yli 75 -vuotiaiden määrään kasvuun. 
  • Tällä hetkellä kotihoidon resurssista suurin osa kohdentuu suuren ja erittäin suuren avun tarpeen asiakkaisiin. Painopisteen siirtämisellä kohtalaisen avun tarpeen asiakkaiden kuntoutumisen mahdollisuuksien tukemiseen voidaan ehkäistä ja siirtää raskaampien palveluiden tarvetta.
  • Tavoitteen muuttaminen valtakunnallisen suuntauksen mukaisesti paljon palveluita tarvitsevien ikääntyneiden ohjaamiseksi välimuotoisen ja palveluasumisen piiriin sen sijaan, että asiakkaan kotona asumista tuetaan runsailla ja kustannuksiltaan kalliilla palveluratkaisuilla. 
  • Laskennallisesti kotihoidon käyntiajan ylittäessä 1,5–2 h/vrk palvelun tuottaminen tulee edullisemmaksi palveluasumisessa kuin kotihoidossa.

 

Muutosten toimeenpano

Kotihoidon myöntämisperusteiden ja soveltamisohjeen hyväksymisen jälkeen voimaantulopäivästä lukien ohjetta noudatetaan uusien asiakkaiden palveluihin ohjaamisessa. 

Voimaantulopäivästä lukien myöntämisperusteet koskevat kaikkia säännöllisen kotihoidon asiakkuudessa olevia. Kotihoidon palvelun enimmäismäärän ylittävien asiakkaiden tilanne arvioidaan yksilöllisesti päivitetyn RAI-toimintakykymittarin pohjalta. Asiakkaan ja hänen verkostonsa kanssa laaditaan jatkohoitosuunnitelma siirtymisestä tarvetta vastaavaan palveluun. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Hallitus päättää hyväksyä

  • Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän ikääntyneiden kotihoidon myöntämisperusteet ja soveltamisohjeet 26.11.2018 -asiakirjaan ehdotetut muutokset
  • Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän ikääntyneiden kotihoidon myöntämisperusteet ja soveltamisohje 2021 asiakirjan voimaantulopäiväksi 25.5.2021
     

 

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

kotona asumista tukevien palvelujen päällikkö, kotona asumista tukevien palvelujen johtava asiantuntija, kotihoidon koordinoivat esimiehet, kotihoidon lähiesimiehet, ikäihmisten asiakasohjauksen lähiesimies ympärivuorokautisten palvelujen päällikkö, ympärivuorokautisten palvelujen koordinoivat esimiehet