Yhtymähallitus, kokous 11.5.2021

§ 55 Ikääntyneiden asumispalveluohjeistuksen täydentäminen sekä yhdistäminen yhdeksi asiakirjaksi

KEUDno-2021-9823

Valmistelija

  • Erja Pentti, palvelujohtaja, erja.pentti@keusote.fi

Perustelut

Tausta

Ikäihmisten palveluiden osalta on Keusotessa kehitetty palveluketjujen sujuvuutta. Sujuvuuden osalta on oleellista, että terveyskeskuksen vuodeosastojen potilaspaikoilla on riittävästi tilaa siten, että erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuollon puolelle siirtyvien potilaiden ei tarvitsisi odottaa jatkohoitopaikkaa vaan palveluketju toimisi sujuvasti. Jos siirtyminen viivästyy joutuu Keusote maksamaan siirtoviivemaksuja. Jotta perusterveydenhuollon potilaspaikkoja vapautuu riittävästi erikoissairaanhoidosta tulijoille, tulee vastaavasti jatkohoito terveyskeskuksen osastolta edetä sujuvasti. Useimmat potilaat kotiutuvat ilman säännöllisiä palveluja, mutta noin 500 potilasta tarvitsee eritasoista asumispalvelua. Jotta potilaat saadaan siirtymään heille sopivaksi katsottuihin asumispalveluyksiköihin, tulee palveluketjun sisäisiä ohjeita täydentää. Täyden-tämistä tullaan tekemään seuraaviin Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän käytössä olevia asiakirjoihin: 

  • Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän ikääntyneiden asumis-palvelujen myöntämisperusteet ja soveltamisohjeet 12.6.2018 
  • Ikääntyneiden ja erityisryhmien asiakkaiden sijoittuminen ikääntyneiden asumispalveluihin ja laitoshoitoon 26.11.2019


Asiakirjoihin ehdotetaan täydennettäväksi seuraavat kokonaisuudet. 

Määräaikaiset päätökset

  • Asumispalveluihin siirryttäessä tehdään tarvittaessa määräaikaisia palvelupäätöksiä (enintään kolmeksi kuukaudeksi).
  • Määräaikaisen palvelupäätöksen aikana asiakkaan palvelutarvetta arvioidaan asumispalveluissa.
  • Määräaikaisen palvelujakson jälkeen tulee asiakkaalle mahdollistaa paluu kotiin oman asunnon ja mahdollisten tukipalveluiden turvin. Määräaikaisen palvelujakson aikana voidaan arvioida asiakkaan mahdollisuuksia sijoittua myös sellaiseen palveluasumiseen, joka ei tarjoa ympärivuorokautista palvelua. 

Asumispalvelupaikan vastaanottaminen

  • Järjestämme asumispalvelua koko Keusoten alueella. Asumispalvelupäätöksen jälkeen tarjoamme paikkaa myös muista kuin asiakkaan kotikunnasta. 
  • Asumispalveluyksiköissämme on myös kahden hengen huoneita, joita kohdennetaan pariskuntien tai samaa sukupuolta olevien asiakkaiden asumiseen. 
  • Asiakas voi myöhemmin toivoa asumispalvelupaikan vaihtoa.
  • Asiakkaan tulee ilmoittaa asumispaikan vastaanottamisesta viipymättä, viimeistään seuraavana arkipäivänä paikan tarjoamisesta. Asiakkaan tulee siirtyä asumaan uuteen kotiinsa heti (viimeistään 2 vuorokauden sisällä). Sairaalahoidosta (erikoissairaanhoito ja terveyskeskushoito) on siirryttävä viipymättä. Huoneen sisustamista ja omien tavaroiden siirtämistä yksikköön voi tehdä rauhassa muuttopäivän jälkeen.
  • Asiakkaan kieltäytyessä asumispalvelusta, voi hän saada jatkossa kotihoidon palveluja korkeintaan kotihoidon vahvistettujen myöntämisperusteiden mukaisesti. Jos asiakas tarvitsee kotihoidon palveluja em. enemmän, asiakkaalla on mahdollisuus ostaa niitä yksityisiltä palveluntuottajilta.

 

Perustelut

  • Nykyisissä soveltamisohjeissa mainitaan määräaikaisten päätösten käyttämisestä lähinnä erityisryhmien osalta eli päihdeasiakkaisiin viitaten. On kuitenkin tärkeää, että määräaikaisten päätösten käyttöä voitaisiin lisätä tilanteissa, joissa mietitään voisiko asiakkaalle soveltua tehostettua palveluasumista kevyemmät vaihtoehdot, esimerkiksi ravitsemustilan kohennuttua.
  • Asumispalvelupaikan vastaanottamiseen liittyvät lisäykset tehostavat palveluketjun sujuvuutta. Tällä hetkellä tulee kieltäytymisiä tarjotuista paikoista, esimerkiksi koska paikka ei ole omassa kunnassa tai kyseessä on kahden hengen huone. Paikan vastaanottamiseen annettu aika on ollut aiemmissa ohjeissa kolme vuorokautta, mutta muuttoa tarjottuun paikkaan ei ole määritelty, joka on hidastanut asiakkaan siirtymistä. Osa asumispalvelupaikkaa kotihoidon asiakkaista jonottaneista on kieltäytynyt tarjotusta paikasta, koska ovat kokeneet saaneensa riittävän avun kotihoidosta. Kotihoidon tuntimäärät ovat kuitenkin monissa tapauksissa huomattavan suuret ja kuntayhtymälle kalliimmat kuin tehostettu palveluasuminen.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Hallitus päättää hyväksyä, että

  • esittelytekstissä esitetyt täydennykset lisätään Ikääntyneiden asumispalvelujen myöntämisperusteet ja soveltamisohjeet - asiakirjaan ja, että
  • täydennetty Ikääntyneiden asumispalvelujen myöntämisperusteet ja soveltamisohje -asiakirja otetaan käyttöön välittömästi ja, että
  • Ikääntyneiden asumispalvelujen myöntämisperusteet ja soveltamisohjeet -asiakirja yhdistää ja korvaa:
  • Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän ikääntyneiden asumispalvelujen myöntämisperusteet ja soveltamisohjeet 12.6.2018 -asiakirjan sekä                                                                                                    
  • Ikääntyneiden ja erityisryhmien asiakkaiden sijoittuminen ikääntyneiden asumispalveluihin ja laitoshoitoon 26.11.2019 -asiakirjan

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

 

Sirkka Rousu esitti Kati Lepojärven kannattamana, että asia palautetaan valmisteluun.

Puheenjohtaja totesi, että koska asiasta on tehty kannatettu esitys, on asiasta äänestettävä. Ne, jotka kannattivat käsittelyn jatkamista, äänestivät JAA ja ne, jotka kannattivat asian palauttamista valmisteluun, äänestivät EI. Äänestyksessä annettiin 10 JAA-ääntä ja 10 EI-ääntä. Puheenjohtajan JAA-äänen mukaan JAA-esitys voitti ja käsittelyä jatkettiin.

Arto Järvinen esitti Maiju Tapiolinnan kannattamana, että "asumispaikan vastaanottamisen ilmoitusaikaa ei muuteta aiemmasta asiakirjasta."

Puheenjohtaja totesi, että koska asiasta on tehty kannatettu esitys, on asiasta äänestettävä. Ne, jotka kannattivat esittelijän pohjaesitystä, äänestivät JAA ja ne, jotka äänestivät muutosesitystä, äänestivät EI. Äänestyksessä annettiin 14 JAA-ääntä, 4 EI-ääntä ja 2 TYHJÄ-ääntä.

Tiedoksi

Ympärivuorokautisten asumispalvelujen päällikkö, ympärivuorokautisten aspa ostopalvelujen koordinoiva esimies, kotona asumista tukevien palvelujen päällikkö, kotona asumista tukevien palvelujen johtava asiantuntija, asiakasohjauksen ikääntyvien palvelujen esimies