Yhtymähallitus, kokous 11.5.2021

§ 50 Oikaisuvaatimus Sahanmäen hoivakodin esimies

KEUDno-2021-2338

Valmistelija

  • Erja Pentti, palvelujohtaja, erja.pentti@keusote.fi

Perustelut

Haettavana ollut virka ja valinta

Sahanmäen hoivakodissa on ollut haettavana palveluasumisen esimiehen vakituinen virka 4-18.2.2021 välisen ajan. Virka on ollut ulkoisesti haettavana kuntayhtymän kotisivuilla sekä TE-palvelussa. Viran kelpoisuusehtona oli soveltuva sosiaali- tai terveydenhuollon korkeakoulututkinto tai aikaisempi opistotason tutkinto täydennettynä soveltuvilla johtamisen ja hallinnon opinnoilla sekä alan tuntemus ja riittävä johtamistaito. (Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä 817/2015. Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä 1994/559.)

Hakuilmoituksessa mainittiin työnantajan arvostavan tehtävän hoitamisessa hyviä vuorovaikutustaitoja sekä hyvää paineensietokykyä, hyviä IT-taitoja, kokemusta Lean -mallista sekä itse- ja yhteisöohjautuvuudesta. Hakemuksessa ilmoitettiin, että valintaa tehdessä katsotaan eduksi kokemus esimiestyöstä. 

Virkaa haki määräaikaan mennessä 11 hakijaa, joista kaikki täyttivät kelpoisuusehdot, haastatteluihin kutsuttiin 1 hakija. Haastattelijoina toimivat tulosalueen vt. päällikkö ja vt. koordinoiva esimies. Kukaan hakijoista ei perunut hakemustaan.

Oikaisuvaatimus ja selvitys virkavalinnan perusteluista

Valintapäätöksestä on tehty oikaisuvaatimus 23.3.2021, jossa oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii kuntayhtymää poistamaan virheellisen päätöksen ja ratkaisemaan sen uudelleen, koska päätös näyttää oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan perustuneen puutteelliseen selvitykseen virkaa hakeneiden ansioista ja niiden vertailuista ja siten ilmeisen väärään lain soveltamiseen, koskien todellisen ansiovertailun tekemättä jättämistä siten kuin vertailusta perustuslain 125§ 2 momentissa säädetään. Oikaisuvaatimuksen tekijä perustelee oikaisuvaatimustaan sillä, ettei tosiasialliset seikat valinnasta tulleet selkeästi perustelluiksi kaikille virkaa hakeneille koskien päätöksen perusteluosiota. Lisäksi oikaisuvaatimuksen tekijä perustelee oikaisuvaatimustaan sillä, ettei hakijoita ole arvioitu kokonaisuutena ja ettei muut kuin valittavaksi tullut hakija ole päässyt tuomaan esille viran hoidon kannalta merkityksellisiä henkilökohtaisia kykyjä ja ominaisuuksiaan, koska vain valituksi tullut haastateltiin. Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa 23.3.2021 ja oikealle toimielimelle.

Tulosalueen päällikkö on valintaa tehdessään noudattanut perustuslain 125 §:ssä säädettyjä yleisiä virkanimitysperusteita, jotka ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Perustuslain 125 §:ää koskevan hallituksen esityksen (HE 1/1998 vp) mukaan taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävien hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetellulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä. Yleisiä nimitysperusteita on tulkittava yhteydessä asianomaisen viran yleisiin ja erityisiin kelpoisuusehtoihin. Valinnassa on otettu huomioon viralle asetetut kelpoisuusehdot, koulutuksen ja työkokemuksen sekä viran hoitamisen kannalta merkitykselliset henkilökohtaiset ominaisuudet. Päätös on perustunut virkaa hakeneiden hakemusasiakirjoihin liitteineen sekä tehtyyn ansioiden vertailuun ja haastatteluun. Hakijoista on tehty ansiovertailukooste. Ansiovertailusta selviää hakijoiden osalta tarkemmat tiedot kaikista hakijoista sekä hakuilmoituksessa painotetut taidot. Kokonaisharkinnan perusteella palveluasumisen esimiehen virkaan on valittu ansioitunein henkilö. Hallintolain 45 §:n mukaan päätös on perusteltava. Perusteluissa on ilmoitettava, mitkä seikat ja selvitykset ovat vaikuttaneet ratkaisuun. Valintapäätöksessä kerrottiin, että valinta tehtiin hakemusten, haastattelun ja ansiovertailun perusteella. Lisäksi päätöksessä mainittiin, että valittu henkilö on työkokemuksensa ja osaamisensa sekä henkilökohtaisten ominaisuuksiensa perusteena kyvykkäin hoitamaan avoinna ollutta virkaa. Palvelukeskuksen esimiehen viran täyttö on perusteltu hallintolain 45 §:n edellyttämällä tavalla.

Valinnan painavin peruste oli valitun aiempi esimieskokemus ja apulaisosastonhoitajan työkokemus Sahanmäen palvelukeskuksessa. Virkaan valittu on osoittanut soveltuvansa hyvin kyseiseen työtehtävään. Haastattelun perusteella hänet myös todettiin henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan virkaan sopivaksi. Hän tuntee ja osaa palveluasumisen esimiehen työn kyseisessä tehtävässä hankkimansa työkokemuksen perusteella. Virkaan valitulla on hakijoista parhaat edellytykset hoitaa menestyksellisesti virkaan kuuluvia tehtäviä. Valittu henkilö on valmistunut sairaanhoitajaksi vuonna 2004 ja hän on suorittanut ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon sosiaali- ja terveysalan hyvinvointiteknologiasta vuonna 2020 ja aiemmin vuonna 2011 johtamisen erikoisammattitutkinnon. Hyvinvointiteknologiaosaaminen katsottiin tukevan hyviä IT- taitoja, joita hakuilmoituksessa painotettiin. Valitun esimieskokemus on vahva ja painottuu ikäihmisten ympärivuorokautisiin palveluihin. Haettavana ollut tehtävä sijoittuu juuri kyseisiin palveluihin. Esimiestyön kokemusta valitulla on yhteensä kymmenen vuotta ja hän on toiminut osastonhoitajana (HUS), Sahanmäen palvelukeskuksen esimiehenä ja apulaisosastonhoitajana (Hyvinkään kaupunki). Valitulla on hyvä kokemus Lean- mallin käytöstä, jota painotettiin hakemuksessa. Lisäksi valittu on toiminut sairaanhoitajan tehtävissä ikäihmisten ympärivuorokautisissa palveluissa seitsemän vuoden ajan. 

Palvelukeskuksen esimiehen valinta on perustunut kokonaisharkintaan siitä, ketä viranhakuilmoituksen kelpoisuusehdot täyttävistä hakijoista on yleiset nimitysperusteet sekä hakuilmoituksessa esitetyt muut seikat huomioiden pidettävä täytettävänä olevaan virkaan ansioituneimpana. Tehtävään valittu on täyttänyt sovellettavat kelpoisuusehdot, hänellä on ollut merkittävää esimieskokemusta, joka painottuu juuri ikäihmisten ympärivuorokautisiin palveluihin. Lisäksi hänellä on hyvät IT-taidot, kokemusta Lean -mallista sekä itse- ja yhteisöohjautuvuudesta organisaatiossa sekä alan tuntemus ja riittävä johtamistaito. Syrjintää ei ole se, että tehtävään valitaan sopivin ja kyvykkäin. Kuntayhtymän viranomaisella on lähtökohtaisesti laaja harkintavalta valita kenet tahansa kelpoisuusvaatimukset täyttävistä hakijoista. Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta tulosalueen päällikön tekemän päätöksen muuttamiseen.
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Yhtymähallitus päättää hylätä ympärivuorokautisten palvelujen päällikön 12.3.2021 § 2 tekemää Sahanmäen palvelukeskuksen esimiehen virkavalintaa koskevan oikaisuvaatimuksen edellä esitetyin perustein.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

oikaisuvaatimuksen tekijä ja ikäihmisten ympärivuorokautisten palvelujen päällikkö

Liitteet

Oheismateriaali