Yhtymähallitus, kokous 13.4.2021

§ 43 Aikuisten mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalveluiden dynaamisen hankintajärjestelmän perustaminen

KEUDno-2020-527

Valmistelija

  • Nina Tommola, aikuisten päihde-, mielenterveys-, sosiaalipalvelujen päällikkö, nina.tommola@keusote.fi
  • Tiina Salminen, palvelujohtaja, tiina.salminen@keusote.fi

Perustelut

Hankinnan kohde ja ennakoitu arvo

Dynaamisessa hankintajärjestelmässä hankinnan kohteena asumispalvelut ja asumiseen liittyvät palvelut asiakkaille, joilla on päihteiden ongelmakäytöstä tai Mielenterveysongelmasta johtuva tuen tarve tai muu sosiaalihuoltolain 11 §:n tarkoittama tuen tarve. Asumiseen liittyvinä muina palveluina voivat tulla kysymykseen sosiaalinen kuntoutus, ammatillinen tukihenkilötoiminta sekä ohjaus ja neuvonta. Hankinnan kohteena on lisäksi ensisuojapalvelu asunnottomille henkilöille. Kyseessä on tilapäinen yöaikainen majoituspalvelu, jonne voi tulla myös päihtyneenä.

Hankintajärjestelmä on perustamisvaiheessa jaettu luokkiin seuraavasti: Luokka 1 Tuettu asuminen, Luokka 2 Palveluasuminen, Luokka 3 Tehostettu palveluasuminen, Luokka 4 Ammatillinen tukihenkilötoiminta, Luokka 5 Ensisuojapalvelu. 

Hankintajärjestelmään voidaan lisätä uusia palveluiden luokkia sen voimassaoloaikana. 

Hankinnan kohde hankintajärjestelmässä ja hankintajärjestelmän toiminta on kuvattu tarkemmin liitteessä 1 Dynaamisen hankintajärjestelmän periaatteet. Hankintajärjestelmässä sovellettavat yleiset sopimusehdot ovat liitteen 2 Sopimus mukaiset. Hankintajärjestelmän perustaminen tapahtuu osallistumispyynnöllä, jonka luonnos on päätöksen oheismateriaalina. 

Hankinnan hankintalain mukaisesti arvioitu ennakoitu arvo on 12 milj.€/vuosi, alv 0 %. Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä ei sitoudu tiettyihin hankintamääriin sopimuskauden aikana. 

Dynaamisen hankintajärjestelmän perustaminen ja hankintamenettely
    
Tällä päätöksellä perustetaan päihde- ja mielenterveyskuntoutujien palvelujen dynaaminen hankintajärjestelmä (jatkossa hankintajärjestelmä). Hankintajärjestelmä on koko voimassaolonsa ajan avoin kaikille soveltuvuusehdot täyttäville palveluntuottajille. 

Hankintajärjestelmä perustetaan ja sitä täydennetään kaksivaiheisella rajoitetun menettelyn kaltaisella menettelyllä. Hankintayksikkö julkaisee hankintailmoituksen ja osallistumispyynnön ilmoituskanavissa www.hankintailmoitukset.fi ja Tarjouspalvelu.fi kun päätös on tehty ja allekirjoitettu.

Hankintaan sovelletaan hankintalain 12 luvun säännöksiä ja 3 §:n mukaisia hankintojen yleisiä periaatteita. Hankinta toteutetaan sosiaali- ja terveyspalveluiden dynaamisella hankintajärjestelmällä, joka tarkoittaa tilaajan suunnittelemaa, hankintalain periaatteiden mukaista menettelyä hankinnan kohteena olevien palveluiden hankkimiseen. Kyseessä ei ole hankintalain 42 §:n tarkoittama puitejärjestely. Hankintamenettelyssä hyödynnetään soveltuvin osin hankintalain 49–52 §:n tarkoittamaa dynaamista hankintajärjestelmää koskevia säännöksiä.

Hankintamenettelyn valinnan tarkoituksena on turvata asiakasryhmän palveluiden
toteuttaminen niitä koskevan lainsäädännön mukaisesti. Hankintamenettelyn tarkoituksena on turvata haavoittuvassa asemassa olevan asiakasryhmän palveluiden toteuttaminen ja asiakaskohtaisen palvelun valinta niitä koskevan lainsäädännön mukaisesti.

Hankintajärjestelmän perustamisen jälkeen käynnistyy hankintavaihe.  Hankintajärjestelmä on voimassa neljä (4) vuotta sen perustamisesta lukien. Tänä aikana hankintayksikkö toteuttaa hankintajärjestelmässä sisäisiä kilpailutuksia. Tilaaja voi jatkaa
hankintajärjestelmän voimassaoloa uudella hankintailmoituksella.

Markkinakartoitus ja palvelun käyttäjien osallistuminen

Palveluntuottajien yleinen infotilaisuus toteutettiin 23.3.2021. Palveluja käyttävien asiakkaiden näkemyksiä on selvitetty asiakastyöpajassa 15.2.2021. 


Ehdokkaiden valinta ja hankintapäätös

Palveluntuottajat voivat alkaa jättää osallistumishakemuksia hankintajärjestelmään heti hankintailmoituksen ja osallistumispyynnön julkaisun jälkeen. Hankintayksikkö hyväksyy ehdokkaat hankintajärjestelmään päätöksellään. Hankintajärjestelmään hyväksytään kaikki ehdokkaat, jotka täyttävät asetetut soveltuvuus- ja vähimmäisvaatimukset. Hankintayksikkö varaa hankintajärjestelmän perustamisvaiheessa osallistumishakemusten käsittelyyn 15 päivää. 

Ensimmäiset hankintajärjestelmän sisäiset tarjouspyynnöt lähetetään hankintajärjestelmään hyväksytyille palveluntuottajille perustamisvaiheen jälkeen. Tarjouksia voivat jättää vain hankintajärjestelmään hyväksytyt palveluntuottajat. 

Dynaamisessa hankintajärjestelmässä päätöksenteko tapahtuu kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa hankintajärjestelmään hakenut ehdokas hyväksytään hankintajärjestelmään. Ehdokasvalintaa koskevat päätökset on tehtävä sitä mukaa kuin hakemuksia tulee, pääsääntöisesti 10 työpäivässä hakemuksen saapumisesta. Ehdokasvalinnan tekeminen ei vielä sisällä palvelun ostoa, eikä sen perusteella tehdä hankintasopimusta. Ehdokasvalintaa koskevat päätökset on tarkoituksenmukaista tehdä viranhaltijapäätöksinä.

Varinainen, saatuihin tarjouksiin ja tarjouskilpailun lopputulokseen perustuva hankintapäätös tehdään hankintajärjestelmän sisäisen tarjouskilpailun perusteella. Hankintapäätöksen tekee kuntayhtymän hallintosäännön mukainen toimielin.  

 
 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi


Yhtymähallitus päättää

1)    perustaa päihde- ja mielenterveyskuntoutujien palvelujen dynaamisen hankintajärjestelmän liitteenä olevien hankinnan asiakirjojen mukaisesti, 
2)    valtuuttaa Aikuisten mielenterveys, päihde- ja sosiaalipalvelut, Asumispalvelujen esimiehen tekemään asiakirjoihin tarvittavat tekniset korjaukset, 
3)    valtuuttaa Aikuisten mielenterveys, päihde- ja sosiaalipalvelut, Asumispalvelujen esimiehen tekemään jatkossa hankintajärjestelmän voimassaolon ajan päätökset ehdokkaiden valinnasta hankintajärjestelmän luokkiin ja
4)    tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän §:n osalta välittömästi kokouksessa. 

Päätös voidaan panna täytäntöön heti, kun se on tehty ja allekirjoitettu.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

Aikuisten mielenterveys, päihde- ja sosiaalipalvelut Hankintapalvelut

Liitteet

Oheismateriaali