Yhtymähallitus, kokous 22.9.2020

§ 124 Vammaispalvelulain mukainen soveltamisohje autoavustuksen myöntämiseen

KEUDno-2020-3858

Valmistelija

  • Erja Pentti, palvelujohtaja, erja.pentti@keusote.fi

Perustelut

Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä sekä poistaa ja ehkäistä vamman aiheuttamia haittoja ja esteitä.

Osa vammaispalvelulain tarkoittamista palveluista ja tukitoimista on määrärahasidonnaisia palveluja ja tukitoimia, joihin vammaisella henkilöllä ei ole ns. subjektiivista oikeutta. Määrärahasidonnaisten palvelujen, kuten autoavustuksen, kohdalla kunta korvaa vain kohtuulliset, välttämättömänä pidetyt vammasta tai sairaudesta johtuvat kustannukset. Mainittuja avustuksia järjestetään kunnan tähän tarkoitukseen varaamien määrärahojen puitteissa. Vuosien 2019 – 2020 aikana on yhteensä myönnetty 1 autoavustus ja vuodelle 2021 arvioidaan tarpeen olevan 2 autoavustukselle. Tällä perusteella ensi vuoden talousarvioon esitetään varattavaksi 10 000 euroa autoavustuksiin.

Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän palvelulupauksessa todetaan mm., että asiakkaan hoito ja palvelu perustuvat yhdenmukaisiin menetelmiin yksilölliset tarpeet huomioiden. Kuntayhtymätasoisilla autoavustuksen soveltamisohjeilla vastataan tähän lupaukseen.

Keski-uudenmaan sote-kuntayhtymässä ei ole tällä hetkellä käytössä yhtenäisiä soveltamisohjeita ja kriteereitä kyseessä oleville avustuksille. Kunnissa on sovellettu tähän asti kuntien omia ohjeita.

Soveltamisohjeiden valmistelussa on hyödynnetty kuntien vammais- ja vanhusneuvostoja. Keusoten alueen neuvostoille on annettu mahdollisuus lausua näkemyksensä soveltamisohjeista. Lausuntopyyntö lähetettiin 17.6.2020 ja vastausaikaa annettiin 28.08.2020 saakka. Vastauksen palauttivat määräaikaan mennessä Hyvinkään, Järvenpään, Mäntsälän ja Pornaisten vammaisneuvostot sekä Hyvinkään vanhusneuvosto. Neuvostojen lausunnot kokonaisuudessaan ovat liitteessä 3.

Lausuntokierroksen jälkeen soveltamisohjeisiin tehtiin joitakin pieniä ja tarkentavia muutoksia, jotka soveltamisohjeessa merkitty keltaisella värillä. 
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Yhtymähallitus päättää hyväksyä vammaispalvelulain mukaisen autoavustuksen soveltamisohjeen 1.10.2020 alkaen.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

Vammaisten palvelujen päällikkö, vammaisten palvelujen johtava asiantuntija, vammaisten palvelujen koordinoivat esimiehet