Yhtymähallitus, kokous 22.9.2020

§ 123 Sijaisomaishoidon ohje

KEUDno-2020-3749

Valmistelija

  • Erja Pentti, palvelujohtaja, erja.pentti@keusote.fi

Perustelut

Sijaisomaishoito on laissa omaishoidon tuesta määritelty hoidettavan hoidon järjestämistapa omaishoitajan lakisääteisten vapaiden tai muun poissaolon ajalle. Sijaisomaishoidosta tehdään toimeksiantosopimus, jolla sijaisomaishoitaja sitoutuu huolehtimaan hoidettavan hoidosta varsinaisen omaishoitajan poissa ollessa.  Sijaisomaishoitaja ei ole työsuhteessa kuntayhtymään. Kuntayhtymän alueen kunnissa on ollut erilaisia käytäntöjä, ja sijaishoidon palkkiot ovat vaihdelleet kuntakohtaisesti. 

Kuntayhtymän alueella toimii aktiivisesti tällä hetkellä noin 97 sijaisomaishoitajaa, jotka jakautuvat pääosin tasaisesti yli- ja alle 65-vuotiaiden omaishoitoon. 

Tällä hetkellä sijaisomaishoidossa käytetään kunnissa aikoinaan päätettyjä toimintaohjeita ja palkkioita. Pienimmät sijaisomaishoidon palkkiot ovat Mäntsälässä ja Pornaisissa, suurimmat Tuusulassa. Sijaisomaishoitajien määrä kunnissa ja eri hoitoisuusryhmissä ei näytä korreloivan palkkion suuruuden kanssa, vaan sijaisomaishoitajien määrä noudattelee pääosin kunnan alueen omaishoidon asiakasmäärää. Poikkeuksena Tuusula, jossa erityisesti alle 65-vuotiaiden omaishoidossa sijaisomaishoitajia on suhteessa enemmän kuin muualla. Yli 65-vuotiaiden omaishoidossa Tuusula ei erotu muista, vaikka palkkiot ovatkin muita selkeästi suuremmat. 

Palkkio (€/vrk)    Hyvinkää    Järvenpää    Mäntsälä    Nurmijärvi    Pornainen    Tuusula
Alin                       43,57           72,81           42,46          47,12           42,46         78,86
Keskimmäinen     65,42           72,81               -              78,89              -             100,54
Ylin                       87,16           72,81           66,72         101,89           66,72       170,89


Sijaisomaishoidon toimintaohjeen valmistelussa pyydettiin lausunnot kuntien vanhus- ja vammaisneuvostoilta sekä alueen omaishoitajayhdistyksiltä. Vastauksen lausuntopyyntöön antoivat Pornaisten vammaisneuvosto, Nurmijärven vanhusneuvosto, Tuusulan ikäihmisten neuvosto, Tuusulan vammaisneuvosto ja Hyvinkään vammaisneuvosto. Lisäksi Hyvinkään seudun omaishoitajat ry, Keski-Uudenmaan omaishoitajat ja läheiset ry ja Järvenpään vammaisneuvosto antoivat yhteisen vastauksen. Vastaukset ja kooste vastauksista sekä niiden pohjalta tehdyistä muutoksista ovat esityslistan liitteenä.

Sijaisomaishoidon toimintaohjeella yhtenäistetään kuntayhtymän alueen sijaisomaishoidon käytännöt ja palkkiot. Esitetyt palkkiot ovat:

Hoitoisuusryhmä 1: 65 €/ vrk
Hoitoisuusryhmät 2, 3 ja raskas siirtymävaihe: 85 € / vrk

Lisäksi Sosiaalihuoltolain mukaisen vapaan aikaisen hoidon (muu omaishoito) osalta sijaishoitajalle maksetaan 45,00 €/vrk silloin, jos sijaisomaishoidon vaihtoehtona olisi korvaavan palvelun järjestäminen kuntayhtymän muiden palvelujen avulla.  
Korkeampaa palkkiota voidaan kuitenkin soveltaa myös muuhun omaishoitoon, jos hoidettavan hoitoisuus vastaa omaishoidon tuen hoitoisuusryhmien 1, 2 tai 3 hoitoisuutta, mutta hoitajalla ei ole omaishoitosopimusta.

Esityksen mukainen palkkiotaso ei vaikuta sijaisomaishoidon kokonaiskustannuksiin. Laskennallisesti nykyisellä palkkiotasolla ja sijaisomaishoitajien määrällä vuotuiset kustannukset olisivat noin 251 000€, mikäli kaikki sijaisomaishoitoa käyttävät omaishoitajat pitäisivät täyden määrän vapaita. 

Esityksen mukaisella palkkiotasolla vastaava kustannus olisi noin 253 000€. Lisäksi muun omaishoidon tueksi järjestettävien vapaiden kustannuksiksi arvioidaan tulevan noin 10 000€ vuodessa.

Omaishoitajan vapaan aikaisen hoidon järjestäminen on kunnille lakisääteinen velvollisuus. Sijaisomaishoito on usein hoidettavalle inhimillisin ja myös hoitajalle mieluisin tapa järjestää vapaan aikainen hoito. Muut vapaiden järjestämistavat ovat kuntayhtymälle kalliimpia, joten sijaisomaishoito vähentää muita kuntayhtymän kustannuksia. Esimerkiksi asumispalveluyksikössä nettovuorokausihinta on alimmillaan noin 100€/vrk ja korkeimmillaan noin 400€/vrk.


 

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Yhtymähallitus päättää hyväksyä sijaisomaishoidon toimintaohjeen ja palkkiot 1.10.2020 alkaen

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

kotona asumista tukevien palvelujen päällikkö kotona asumista tukevien palvelujen johtava asiantuntija kotona asumista tukevien palvelujen koordinoiva esimies vammaisten palvelujen päällikkö vammaisten palvelujen johtava asiantuntija