Yhtymähallitus, kokous 3.3.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 Tuusulan kunnan ja Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän välisen kauppakirjan hyväksyminen

KEUDno-2020-502

Valmistelija

  • Antti Ylä-Jarkko, tietohallintojohtaja, antti.yla-jarkko@keusote.fi

Perustelut

Taustaa


Helsingin, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien, Kirkkonummen kunnan sekä HUS-kuntayhtymän käynnistämän yhteisen Apotti-hankkeen tarkoituksena on parantaa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa ja palveluja. Apotti-hankkeen yhtenä osana on asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankinta ja käyttöönotto.


Perustajaosakkaat ovat kesällä 2013 solmineet sopimuksen sosiaalihuollon, perusterveyshuollon ja erikoissairaanhoidon yhteisen asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankintayhteistyöstä. Apotti-hankkeen ohjausryhmä päätti kokouksessaan 9.1.2014 esittää mm., että asiakas- ja potilastietojärjestelmän tuotannonaikaista toimintaa varten perustetaan osakeyhtiö. Neuvottelut yhtiön omistuksen jakautumisesta ja osakassopimuksen sisällöstä käytiin vuoden 2014 ja kevään 2015 aikana.


Oy Apotti Ab:n toiminnan tarkoituksena on tuottaa omistajakunnille ja kuntayhtymille sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmä sekä huolehtia järjestelmän ylläpidosta ja kehittämisestä asiakastarpeiden ja päätösten mukaisesti. Yhtiön toiminnasta aiheutuva riski on kunnalle ja kuntayhtymälle sama, kuin organisaatio itse kehittäisi ja ylläpitäisi sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmää. Oy Apotti Ab:n tapauksessa omistajakunnat ja HUS ovat ulkoistaneet asiakas- ja potilasjärjestelmän rakentamisen ja kehittämisen Oy Apotti Ab:lle. Yhtä kuntaa tai kuntayhtymää laajemman omistaja- ja käyttäjäkunnan uskotaan tuovan pidemmällä aikajänteellä omistajille alhaisempia käyttäjäkohtaisia kustannuksia kuin yksin tekemällä. Oy Apotti Ab:n lainojen takaukseen ei siten liity kunnan tai kuntayhtymän sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvelvoitetta laajempia tai suurempia riskejä, koska tietojärjestelmät tulee olla joka tapauksessa.


Yhtiö rekisteröitiin 15.7.2015 ja sen toimialana on tietojärjestelmäalan palvelutoiminta, ohjelmistojen ja laitteistojen hankinta, suunnittelu ja kehittäminen. Lisäksi yhtiö voi tarjota tietojärjestelmiin liittyvää konsultointia, koulutusta sekä tuki- ja käyttöpalveluita. Yhtiö toimii julkisista hankinnoista annetun lain mukaisena osakkeenomistajiensa sidosyksikkönä, jonka tarkoituksena on tuottaa palveluja yhtiön osakkeenomistajille.


Tuusulan kunnanvaltuusto päätti 17.6.2016 Apottiin liittymisestä, jonka jälkeen Tuusulan kunta solmi Oy Apotti Ab:n kanssa liittymis- ja merkintä-, osakas-, tilaaja- ja resurssisopimukset.

 

Tuusulan kunnan Oy Apotti Ab osakkeiden siirto Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymälle


Tuusulan kunnan omistamien Oy Apotti Ab osakkeiden siirtoa kuntayhtymälle on valmisteltu yhdessä Tuusulan kanssa. Tuusulan kunta omistaa 24kpl Oy Apotti Ab:n osaketta. Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän liittyessä Oy Apotti Abn osakkaaksi, ei Tuusulan kunnalla ole enää tarvetta tähän omistusosuuteen, koska Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä vastaa Tuusulan kunnan 5.9.2017 hyväksymän Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän perussopimuksen (21.6.2017) mukaisesti sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisesta Tuusulan kunnalle.

 
Tuusulan kunnan kaikki vastuut ja velvoitteet Oy Apotti Ab:lle siirtyvät täysimääräisesti Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän vastuulle Tuusulan ja Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän välisen osakkeiden kauppakirjan allekirjoituksen yhteydessä. Kauppahinta, 547.953,00 euroa, koostuu Tuusulan kunnan osakepääomaosuudesta ja sijoitetun vapaan oman pääoman rahaston sijoituksista vuosilta 2016-2017, 187.817,00 euroa, sijoitetun vapaan oman pääoman rahaston sijoituksista vuosilta 2018-2019, 344.596,00 euroa ja Tuusulan kunnan liittymismaksun täsmäytyksestä, 15.540,00 euroa. 

Osakekaupan myötä Tuusulan kunnan ja Oy Apoti Ab:n välille solmitut sopimukset (liittymis- ja merkintäsopimus, osakassopimus, tilaajasopimus ja resurssisopimus) siirtyvät sellaisinaan Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymälle niissä olevine vastuineen ja velvoitteineen. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Keski-Uudenmaan sote –kuntayhtymän hallitus päättää ehdottaa valtuustolle, että valtuusto

  1. hyväksyy liitteenä olevan Tuusulan kunnan ja Keski-Uudenmaan Sote –kuntayhtymän välisen Oy Apotti Ab:n osakkeita koskevan kauppakirjaluonnoksen siinä olevine ehtoineen kauppahinnaltaan 547.953,00 euroa 
  2. hyväksyy kauppakirjan allekirjoittajan tehdä kauppakirjaan pääasiaa muuttamattomia pieniä teknisiä korjauksia
  3. oikeuttaa kuntayhtymän johtajan allekirjoittamaan kauppakirjan yksin kuntayhtymän puolesta.

 

Kokouskäsittely


Arto Järvinen esitti Maiju Tapiolinnan kannattamana, että päätösesitystä ei hyväksytä.
Puheenjohtaja totesi, että koska oli tehty esittelijän esityksestä poikkeava kannatettu
esitys, asiasta on äänestettävä. Ne, jotka kannattavat esittelijän esitystä äänestävät JAA
ja ne, jotka kannattavat Arto Järvisen esitystä äänestävät EI. Suoritetussa
nimenhuutoäänestyksessä annettiin 11 JAA - ääntä (Anna Helin, Annika Kokko, Helinä
Perttu, Kallepekka Toivonen, Päivi Liu, Paula Vilhunen, Aki Korpela, Pauliina Naala,
Eemeli Peltonen, Liljan- Kukka Runolinna, Sirkka Rousu), 2 EI- ääntä (Arto Järvinen,
Maiju Tapiolinna) ja 4 TYHJÄÄ (Virpi Räty, Tapio Havula, Heta Ravolainen- Rinne, Erkki
Laukkanen).

Merkittiin, että Arto Lindberg, Mika Mäki- Kuhna ja Jussi Salonen eivät olleet läsnä
tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon aikana.
 

 

 

Päätös

Esitys hyväksyttiin.

Arto Järvien ja Maiju Tapiolinna jättivät asiasta eriävän mielipiteen.

Kokouskäsittely

Arto Järvinen esitti Maiju Tapiolinnan kannattamana, että päätösesitystä ei hyväksytä.

Puheenjohtaja totesi, että koska oli tehty esittelijän esityksestä poikkeava kannatettu esitys, asiasta on äänestettävä. Ne, jotka kannattavat esittelijän esitystä äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat Arto Järvisen esitystä äänestävät EI. Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä annettiin 11 JAA -ääntä (Anna Helin, Annika Kokko, Helinä Perttu, Kallepekka Toivonen, Päivi Liu, Paula Vilhunen, Aki Korpela, Pauliina Naala, Eemeli Peltonen, Liljan-Kukka Runolinna, Sirkka Rousu), 2 EI-ääntä (Arto Järvinen, Maiju Tapiolinna) ja 4 TYHJÄÄ (Virpi Räty, Tapio Havula, Heta Ravolainen-Rinne, Erkki Laukkanen).

Merkittiin, että Arto Lindberg, Mika Mäki-Kuhna ja Jussi Salonen eivät olleet läsnä tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon aikana.