Yhtymähallitus, kokous 21.1.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Minun toimiva arkeni kotona asumista tukevien palveluiden linjaus

KEUDno-2019-1964

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Minna Koivumäki, kotona asumista tukevien palvelujen päällikkö, minna.koivumaki@keusote.fi

Perustelut

Kuntayhtymässä on hyvin erilaisia käytänteitä kotona asumisen tukipalveluissa ja niiden järjestämistavoissa sekä myöntämisperusteissa. Tukipalvelujen linjauksia tarvitaan, jotta palvelut varmistetaan tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti. Osassa kunnista on vielä esim. ateriapalvelut ja kauppakassipalvelut kunnan tuottamana ja subventoimana palveluna. Osa kunnista taas edellyttää asiakkaan ja palveluntuottajan välistä suoraa sopimusta palveluista ja näin myös asiakkaan valinnanmahdollisuus toteutuu.

Kotona asumisen tukipalveluihin kuuluvat mm. sosiaalihuoltolain 19 § mukaiset kotipalvelut ateria-, vaatehuolto- ja siivouspalvelut sekä sosiaalista kanssakäymistä edistävät palvelut. Näiden lisäksi kuntayhtymässä halutaan tarkastella kotona asumisen tukemista laaja-alaisempana ja kokonaisvaltaisempana kokonaisuutena, joissa on huomioitu eri asukas-ryhmien ja erilaisten elämäntilanteiden monipuolinen tukeminen ja palvelujen monipuolisuus.

Lähtökohtaisesti kotiin annettavat tukipalvelut toteutuvat useamman toimijan yhteistyönä. Osa kuntayhtymän alueen asukkaiden tuen ja palvelujen tarpeista ovat sellaisia, että niihin vastaavat luontevimmin omaiset, läheiset ja vapaaehtoistyöntekijät.  

Kuntayhtymän tehtävänä on huolehtia, että palveluntuottajien tarjonta vastaa asukkaiden tarpeita ja palvelutuotannon kirjo on riittävän laaja. Uusia palveluja otetaan käyttöön pääasiallisesti kokeilujen ja pilotointien kautta, joissa seurataan palvelujen vaikuttavuutta ja tuloksia erityisesti asukkaiden arjen ja palvelutarpeiden kannalta. 
 

 

Ehdotus

Esittelijä

Tiina Salminen, palvelujohtaja, tiina.salminen@keusote.fi

Hallitus päättää, että

  • Minun toimiva arkeni – Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän kotona asumista tukevien palvelujen linjaukset hyväksytään ja, että
  • ohje otetaan käyttöön 1.1.2020
     

Päätös

Hyväksyttiin seuraavalla Paula Vilhusen esittämällä  tarkennuksilla ohjeeseen

- Luvun 6.1. Toimeentulotuki ja täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki  kolmannen kappaleen lause "Esimerkiksi siivoukseen, vaatehuoltoon tai muuhun vastaavaan kodinhoitoon annettu apu otetaan huomioon täydentävään toimeentulotukeen kuuluvina henkilön erityisistä tarpeista tai olosuhteista johtuvina tarpeelliseksi harkittuina menoina" korvataan seuraavilla lauseilla: "Täydentävää toimeentulotukea voidaan myöntää tilapäisesti yksilöllistä harkintaa käyttäen siivoukseen, vaatehuoltoon tai muuhun vastaavaan kodinhoitoon annettuun apuun. Kotihoidon asiakkailta edellytetäään ensisijaisesti kotihoidon kuukausimaksun alentamista. Ehkäisevä toimeentulotuki on kertaluontoisesti myönnettävä etuus.

Valmistelija

  • Minna Koivumäki, kotona asumista tukevien palvelujen päällikkö, minna.koivumaki@keusote.fi

Perustelut

Hallitus käsitteli pykälän 26.11.2019 ja kokouksessa tehdyn ehdotuksen mukaisesti päätös hyväksyttiin lain vastaisessa muodossa. Alkuperäinen ehdotettu esitys oli lain mukainen koskien ehkäisevää toimeentulotukea.

- Luvun 6.1. Toimeentulotuki ja täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki kolmannen 
kappaleen lause "Esimerkiksi siivoukseen, vaatehuoltoon tai muuhun vastaavaan 
kodinhoitoon annettu apu otetaan huomioon täydentävään toimeentulotukeen 
kuuluvina henkilön erityisistä tarpeista tai olosuhteista johtuvina tarpeelliseksi 
harkittuina menoina" korvataan seuraavilla lauseilla: "Täydentävää toimeentulotukea 
voidaan myöntää tilapäisesti yksilöllistä harkintaa käyttäen siivoukseen, 
vaatehuoltoon tai muuhun vastaavaan kodinhoitoon annettuun apuun. Kotihoidon 
asiakkailta edellytetään ensisijaisesti kotihoidon kuukausimaksun alentamista. 
Ehkäisevä toimeentulotuki on kertaluontoisesti myönnettävä etuus.

Perustelut: Laki toimeentulotuesta, Täydentävä toimeentulotuki 7 C§, Ehkäisevä toimeentulotuki 13 §

Luvussa 6.1 ei voida rajata ehkäisevän toimeentulotuen myöntämiskertoja, sillä lain hengen mukaisesti tuki ei ole vain kertaluonteisesti myönnettävä etuus.
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Hallitus päättää, että

  • Minun toimiva arkeni –linjaus luvussa 6.1 kirjataan seuraavasti: ”Esimerkiksi siivoukseen, vaatehuoltoon tai muuhun vastaavaan kodinhoitoon annettu apu otetaan huomioon täydentävään tai ehkäisevään toimeentulotukeen kuuluvina henkilön erityisistä tarpeista tai olosuhteista johtuvina tarpeelliseksi harkittuina menoina” ja, että
  • linjaus tulee voimaan 1.2.2020 
     

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

Kotona asumista tukevien palvelujen päällikkö, kotona asumista tukevien palvelujen johtava asiantuntija, ikääntyneiden palveluohjauksen koordinoiva esimies