Yhtymähallitus, kokous 17.3.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 49 Perhehoitoyksikkö Pihlajan hoitopalkkiot ja kulukorvaukset 1.4.2020 lukien

KEUDno-2020-528

Valmistelija

  • Suvi Salin, lastensuojelun avohuollon ja sijaishuollon päällikkö, suvi.salin@keusote.fi
  • Tiina Salminen, palvelujohtaja, tiina.salminen@keusote.fi

Perustelut

Perhehoitoyksikkö Pihlaja

Perhehoitoyksikkö Pihlaja on Keski-Uudenmaan lastensuojelun perhehoidon erityisyksikkö. Lisäksi Pihlajaan kuuluu Kerava, jonka kanssa on tehty sopimus palvelun tuottamisesta. 

Pihlajan tehtävänä on rekrytoida, valmentaa, arvioida ja välittää sijais- ja tukiperheitä ja tukihenkilöitä sekä tukea heitä. Pihlajan tehtävänä on myös perhehoitajien/tukiperheiden/tukihenkilöiden ja sosiaalityöntekijöiden perhehoidon ohjaus ja neuvonta. Pihlajassa tehdään perhehoitajien toimeksiantosopimukset, tukiperhe- ja tukihenkilösopimukset. Kuntayhtymä päättää hoitopalkkioista ja kulukorvauksista ja maksuliikenne tapahtuu kuntayhtymän kautta. 

Perhehoidon hoitopalkkio ja kulukorvaus

Perhehoidon hoitopalkkioita ja kulukorvauksia tulee tarkastaa kalenterivuosittain sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaisesti. Vuoden 2020 talousarvioon on lisäksi sisällytetty perhehoidon hoitopalkkion tarkistaminen päätoimisen pitkäaikaisen perhehoitajien osalta. Kotona lasta hoitavan perhehoitajan (päätoimisen) hoitopalkkio ei enää pienene kahden sijoitusvuoden jälkeen. Tämä uudistus parantaa huomattavasti Pihlajan kilpailukykyä perheiden rekrytoinnissa ja sitä kautta voidaan lisätä perhehoidon osuutta Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän lastensuojelun palveluissa.

Tukihenkilötoiminnan kehittäminen ja maksut

Pihlajassa on aloitettu uutena palveluna tukihenkilötoiminta. Alueilla toimineet tukihenkilöt ovat siirtyneet Pihlajaan ja maksuliikenne hoidetaan Pihlajasta. 

Tukihenkilötoimintaa tehdään tunnetuksi sekä vapaaehtoisille että alueille. Tukihenkilöiden välitysprosessi ja vastuunjako Pihlajan ja alueiden välille on samanlainen kuin tukiperhetoiminnassa, samoin määritellään tukihenkilötoimintaan liittyvät periaatteet ja maksut.

Tukihenkilöiksi rekrytoidaan myös vapaaehtoisia sosiaalialan tai muun soveltuvan alan koulutuksen omaavia henkilöitä. Ensimmäinen tukihenkilövalmennus pidetään helmikuussa 2020. Tukihenkilöiden kanssa tehdään lapsikohtainen sopimus. Tukihenkilöille mahdollistetaan Pihlajan tarjoamista tuista heille soveltuvat tuen muodot ja koulutukset.

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Yhtymähallitus päättää hyväksyä Perhehoitoyksikö Pihlajan vuoden 2020 perhehoidon, tukiperhetoiminnan ja tukihenkilötoiminnan hoitopalkkiot ja kulukorvaukset 1.4.2020 alkaen liitteen mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Merkittiin, että Juha Virkki ei osallistunut tämän asian käsittelyyn ja päätöksentekoon (intressijääviys).

 

Tiedoksi

Asianosaiset