Yhtymähallitus, kokous 10.12.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 186 Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän Ikääntyneiden toimintakykyisyyttä tukevan ja ylläpitävän päivätoiminnan myöntämisperusteet

KEUDno-2019-2093

Valmistelija

  • Erja Pentti, palvelujohtaja, erja.pentti@keusote.fi

Perustelut

Ikääntyneiden päivätoimintaa järjestetään omana toimintana Nurmijärvellä, Hyvinkäällä ja Tuusulassa. Mäntsälässä ja Pornaisissa päivätoiminta toteutetaan ostopalveluna. Pornaisten osalta toiminta käynnistyy vuoden 2020 alussa. Järvenpäässä toimii omaishoidon tukikeskus, jossa omaishoidon tuen asiakkaille järjestetään ryhmätoimintaa. Järvenpäässä on syyskuusta 2019 alkaen pilotoitu etäpäivätoimintaa veteraaneille ja omaishoidettaville. Päivätoiminnan etäpalvelu käynnistyy myös pilottina kotihoidon asiakkaille, joilla on kotihoidon asiakkuus ja etäpalvelulaite kotona. Toimintamallin on tarkoitus laajentua koskemaan koko Keski- Uudenmaan kuntayhtymän päivätoiminnan kohderyhmän asiakkaita vuonna 2020. 

Ikääntyneiden päivätoimintaa toteutetaan sosiaalihuoltolain 19§ mukaisesti. Päivätoimintaan ei tarvitse itse osata hakeutua, vaan ikääntyneiden asiakasohjaus tai kotihoito voivat ohjata asiakkaan Kotona asumisen tukipalveluna tuotettavan päivätoiminnan asiakkuuteen. Päivätoiminnan palvelusta annetaan asiakkaalle kirjallinen palvelu- ja asiakasmaksupäätös. 

Päivätoiminta on tarkoitettu kotona asuville ikääntyneille, kotihoidon asiakkaille, omaishoidettaville ja muistikuntoutujille. Päivätoimintaan valitaan henkilöitä, jotka ovat halukkaita osallistumaan ja kykeneviä toimimaan ryhmässä. Ensisijaisesti varmistetaan palvelutarpeen arvioinnin yhteydessä, että asiakkaan ei ole toimintakykynsä johdosta mahdollista osallistua palvelukeskusten, järjestöjen tai yhdistysten järjestämään päivätoimintaan (Hyte- yhteistyö) tai se ei ole riittävää.

Asiakkaan palvelunkesto määräytyy yksilöllisen tarpeen mukaan ja arvioidaan vähintään puolivuosittain moniammatillisessa yhteistyössä.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Hallitus päättää, että

  • ikääntyneiden päivätoiminnan myöntämisperusteet otetaan käyttöön koko kuntayhtymän alueella 1.1.2020 alkaen
  • asiakasmaksu määräytyy hallituksen vuosittain tarkistaman tason mukaisesti

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan Paula Vilhusen esittämillä seuraavilla tarkennuksilla:

- Luvun 2. Ikääntyneiden toimintakykyisyyttä tukevan ja ylläpitävän päivätoiminnan sisältö, 4. kappaleen alussa olevat sanat voidaan myös arvioida, muutetaan muotoon arvioidaan, jolloin lause kuuluu "Päivätoiminnan yhteydessä arvioidaan asiakkaan toimintakykyisyyttä, arjessa selviytymisen taitoja sekä palvelujen tarvetta yhteistyössä asiakasohjauksen kanssa".

- Luvun 2.1. Hoito- ja palvelusuunitelma, toiseksi viimeisestä lauseesta poistetaan sana kotihoito, jolloin lause kuuluu "Tavoitteet laaditaan yhdessä asiakkaan, omaisten ja mahdollisesti vastuutyöntekijän kanssa".

- Luvun 4. Toimintakykyä tukevan ja ylläpitävän päivätoiminnan päättyminen, viimeisen virkkeen sana palveluohjauksen muutetaan sanoiksi asiakasohjauksen, kotihoidon, jolloin virke kuuluu: "Päivätoiminnan päättyessä huolehditaan asiakasohjauksen, kotihoidon ja moniammatillisen yhteistyön keinoin siitä, että asiakkaan palvelukokonaisuus vastaa asiakkaan tuen tarpeisiin".

Tiedoksi

kotona asumista tukevien palvelujen päällikkö, ikääntyneiden tukipalveluja koordinoiva esimies, kotona asumista tukevien palvelujen johtava asiantuntija, ikääntyneiden palveluohjauksen koordinoiva esimies, idän ja lännen alueen kotihoidon koordinoivat esimiehet