Yhtymähallitus, kokous 10.12.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 176 Oikaisuvaatimus virkasuhteen purkamisesta koeaikana

KEUDno-2019-1574

Valmistelija

  • Päivi Autere, henkilöstöjohtaja, paivi.autere@keusote.fi

Perustelut

Oikaisuvaatimus virkasuhteen koeaikana purkamista koskevasta päätöksestä

Turvallisuuspäällikkö Juha Höökin (jäljempänä ”viranhaltija”) virkasuhde on purettu koeajalla kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain (304/2003; jäljempänä "viranhaltijalaki") 8 §:n perusteella kuntayhtymän johtajan päätöksellä 7.10.2019 § 217 (KEUDno- 2019 – 1574).

Oikaisuvaatimuksen tutkittavaksi ottaminen

Viranhaltija on tehnyt päätöksestä oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimus on saapunut kuntayhtymään 14.10.2019. Viranhaltijalain 50 §:n mukaan työnantajan tämän lain nojalla tekemään päätökseen haetaan muutosta siten kuin kuntalaissa oikaisuvaatimuksen tekemisestä ja kunnallisvalituksesta säädetään. Kuntalain 138 §:n mukaan oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on saapunut kuntayhtymään määräajassa.

Oikaisuvaatimuksen peruste ja kohteena olevan päätöksen arviointi

Viranhaltijalain 43 §:n 1 momentin mukaan ennen työnantajan suorittamaa irtisanomista tai purkamista viranhaltijalle on varattava tilaisuus tulla kuulluksi virkasuhteen päättämisen syistä perusteluineen. Viranhaltijalla on oikeus häntä kuultaessa käyttää avustajaa. Oikeudesta käyttää avustajaa on ilmoitettava viranhaltijalle. Työnantajan suorittamaa irtisanomista tai purkamista koskeva päätös perusteluineen on merkittävä pöytäkirjaan.

Hallintolain (434/6.6.2003) 33 §:n 1 momentin mukaan asiakirjan täydentämistä, selityksen antamista ja selvityksen esittämistä varten on asetettava asian laatuun nähden riittävä määräaika.

Käsiteltävänä olevassa asiassa viranhaltijalle on ilmoitettu 1.10.2019 klo 8 puhelimitse ja sähköpostitse kuulemistilaisuudesta. Kuulemistilaisuus on pidetty 1.10.2019 klo 13.30. Oikaisuvaatimuksessaan viranhaltija on vaatinut päätöksen kumoamista muun ohella sillä perusteella, että valmistautumisaika kuulemistilaisuuteen ei ole ollut kohtuullinen huomioiden suoritettujen työtehtävien hoito ennen kuulemistilaisuutta.

Viranhaltijalaissa kuulemiselle ei ole säädetty mitään täsmällistä määräaikaa. Hallintolain 33 §:n 1 momentista seuraa, että viranhaltijalle on varattava kuulemiseen valmistautumiseen eli selityksen antamiseen asian laatuun nähden riittävä määräaika. Oikaisuvaatimuksen kohteena olevassa asiassa viranhaltijan mahdollisuus valmistautua kuulemistilaisuuteen on jäänyt melko lyhyeksi, mikä aiheuttaa riskin siitä, että päätöstä rasittaa menettelyvirhe.

Viranhaltijalain 44 §:n 1 momentin mukaan virkasuhde jatkuu katkeamattomana, jos virkasuhteen irtisanominen tai purkaminen on lainvoimaisen päätöksen mukaan tapahtunut ilman laissa säädettyä irtisanomis- tai purkamisperustetta. Saman pykälän 2 momentin mukaan jos irtisanomista tai purkamista koskeva päätös on kumottu oikaisuvaatimuksen tai valituksen johdosta muulla kuin 1 momentissa tarkoitetulla perusteella ja työnantaja on uudella päätöksellä päättänyt virkasuhteen ja tämä päätös on saanut lainvoiman, katsotaan virkasuhde päättyneeksi asiassa ensin tehdyn päätöksen mukaisesti, jollei irtisanomisajasta muuta johdu.

Käsiteltävänä olevassa asiassa päätöstä rasittavan mahdollisen menettelyvirheen takia päätös tulee kumota. Päätöksen kumoamisen jälkeen asia valmisteltaisiin uudelleen viranhaltijalain 44 §:n 2 momentissa tarkoitetulla tavalla. Jos asian uuden valmistelun jälkeen virkasuhteen päättämiselle katsotaan olevan viranhaltijalain edellyttämä peruste, katsotaan virkasuhde päättyneeksi ensin tehdyn päätöksen mukaisesta ajankohdasta eli tässä tapauksessa 7.10.2019 lähtien.

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Yhtymähallitus päättää kumota kuntayhtymän johtajan viranhaltijapäätöksen 7.10.2019 § 217 (KEUDno- 2019 – 1574) menettelyvirheen vuoksi ja palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi toimivaltaiselle viranomaiselle.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

Asianosaiset

Liitteet

Oheismateriaali