§ 129 Tutkimuslupahakemus/Sosiaalityöntekijöiden tiedonmuodostus lastensuojelun systeemisessä viikkokouksessa

Lataa 

KEUDno-2022-12064

Päätöspäivämäärä

23.12.2022

Päätöksen tekijä

kuntayhtymän johtaja

Päätöksen peruste

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän hallintosääntö (Yhtymähallitus 25.5.2021 § 70, Yhtymävaltuusto 10.6.2021 § 22)
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän toimintasääntö (kuntayhtymän johtaja 31.1.2022 § 12)

Hallintosäännön § 18 kohdan 4 mukaan kuntayhtymän johtaja päättää luvan antamisesta tieteellisiin tutkimuksiin ja tietojen luovuttamisesta tähän tarkoitukseen

Kuvaus

Tutkielman tavoitteena on selvittää, miten lastensuojelun sosiaalityöntekijät muodostavat tietoa suhdeperustaisessa työskentelyssä. Tutkittavana ilmiönä on systeeminen lastensuojelun toimintamalli, jonka sisällä tutkija on syventynyt tarkastelemaan systeemistä viikkokokousta, joka on yksi mallin ydinelementeistä. Tutkielman teoreettinen viitekehys muodostuu sosiaalityön tiedonmuodostuskäytännöistä. Tutkielman tutkimuskysymyksenä on: Miten lastensuojelun sosiaalityöntekijät kuvaavat tiedonmuodostusta lastensuojelun systeemisessä viikkokouksessa?

Tutkielma on laadullinen tutkimus. Aineisto kerätään haastattelemalla lastensuojelun sosiaalityöntekijöitä, jotka tekevät ainakin osittain systeemistä lastensuojelutyötä tai harjoittelevat sen käyttöä. Haastatteluun osallistumisen edellytyksenä on, että haastateltava on osallistunut systeemisiin viikkokokouksiin osana asiakastyötä. Haastattelut toteutetaan temaattisina yksilö-, pari- tai ryhmähaastatteluina. Haastattelut äänitetään ja haastattelunauhat litteroidaan. Aineisto analysoidaan laadullisen sisällönanalyysin avulla.

Tutkielman aihe on ajankohtainen, sillä lastensuojelun systeemistä toimintamallia toteutetaan jo hyvin laajasti suomalaisessa lastensuojelussa ja sosiaalityön työntekijöitä on koulutettu mallin käyttöön. Tutkielma on laajuudeltaan pieni, mutta sen avulla on mahdollista tuottaa arvokasta tietoa systemaattisesta lastensuojelusta ja sosiaalityöntekijöiden tiedonmuodostuksesta käytävään keskusteluun.

Päätös

Myönnän tutkimusluvan Elina Tarnasen tutkimukseen Sosiaalityöntekijöiden tiedonmuodostus lastensuojelun systeemisessä viikkokouksessa.

Tutkimuslupa on voimassa 31.5.2023 saakka.

Allekirjoitus

Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja

Organisaatiotieto

Yhtymän johto sekä strateginen kehittäminen ja tukipalvelut