§ 127 Tutkimuslupahakemus 20.12.2022 Tiedä ainakin tämä psyykenlääkkeistä - taskukortti

Lataa 

KEUDno-2022-12161

Päätöspäivämäärä

23.12.2022

Päätöksen tekijä

kuntayhtymän johtaja

Päätöksen peruste

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän hallintosääntö (Yhtymähallitus 25.5.2021 § 70, Yhtymävaltuusto 10.6.2021 § 22)
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän toimintasääntö (kuntayhtymän johtaja 31.1.2022 § 12)

Hallintosäännön § 18 kohdan 4 mukaan kuntayhtymän johtaja päättää tutkimusluvan antamisesta tieteellisiin tutkimuksiin ja tietojen luovuttamisesta tähän tarkoitukseen

Kuvaus

Tausta ja tarkoitus

Terveydenhuollon ammattilaisten tietämys psyykenlääkkeistä on puutteellista, mikä altistaa lääkitys- ja hoitopoikkeamille. Vakavat haittavaikutukset jäävät huomaamatta, kun psyykenlääkkeiden haittaoireita tai tarvittavia laboratoriokokeita ei tunnisteta. Lisäksi useilla psyykenlääkkeillä on vakavia interaktioita muiden lääkeaineiden kanssa. Myös aiemmissa tutkimuksissa lääkityspoikkeamissa korostuu psyykenlääkkeet. Perusterveydenhuollon henkilöstön lisäkoulutukselle psyykenlääkkeiden keskeisimmistä riskeistä ja terveydenhuollon ammattilaisille suunnatulle koulutusmateriaalille on tarvetta. Tämä tarve on tunnistettu myös Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymässä (Keusote), josta on esitetty toive saada perusterveydenhuollon hoitohenkilöstön käyttöön tukimateriaalia parantamaan lääkitysturvallisuutta. Projektin lopputuotos on taskukortti: Tiedä ainakin tämä psyykenlääkkeistä tukee eri terveydenhuollon ammattilaisten käytännön työtä ja tuo tärkeimmät psyykenlääkkeisiin liittyvät tiedot helposti ja oikea-aikaisesti saataville, mikä lisää potilasturvallisuutta.

Tavoite

Kyselyn tarkempina tavoitteina on tunnistaa ja priorisoida perusterveydenhuollon hoitohenkilökunnan ja lääkäreiden lisätiedon tarpeet psyykenlääkkeistä.

Tutkimusmenetelmät

Taskukortin sisällön määrittämiseksi tehdään sähköinen kysely perusterveydenhuollon henkilökunnalle. Tutkimus toteutetaan yhteistyössä Helsingin yliopiston kliinisen farmasian ryhmän ja HUS Psykiatrian kanssa. Tulokset julkaistaan farmaseutin lopputyönä. Strukturoiduilla kysymyksillä kerätty anonyymi aineisto analysoidaan SPSS-21 ja Excel-ohjelmilla määrällisesti hyödyntäen kuvailevia tilastomuuttujia. Avoimet kysymykset analysoidaan laadullisesti sisällön analyysillä. Analyysien pohjalta muodostetaan taskukortin sisältö. Sisältö arvioidaan asiantuntijaryhmän toimesta ennen sen julkaisemista.

 

Päätös

Myönnän tutkimusluvan Saija Saarikon tutkimukseen Tiedä ainakin tämä psyykenlääkkeistä - taskukortti.

Tutkimuslupa on voimassa 30.6.2023 saakka.

 

Allekirjoitus

Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja

Organisaatiotieto

Yhtymän johto sekä strateginen kehittäminen ja tukipalvelut