§ 121 Tutkimuslupahakemus/Näkymätön näkyväksi - Tutkimustietoa ja rakennusaineksia syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten turvallisuuspääoman vahvistamiseksi

Lataa 

KEUDno-2022-11904

Päätöspäivämäärä

7.12.2022

Päätöksen tekijä

kuntayhtymän johtaja

Päätöksen peruste

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän hallintosääntö (Yhtymähallitus 25.5.2021 § 70, Yhtymävaltuusto 10.6.2021 § 22)
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän toimintasääntö (kuntayhtymän johtaja 31.1.2022 § 12)

Hallintosäännön § 18 kohdan 4 mukaan kuntayhtymän johtaja päättää luvan antamisesta tieteellisiin tutkimuksiin ja tietojen luovuttamisesta tähän tarkoitukseen

Kuvaus

Tutkimus- ja kehittämishankkeessa tarkastellaan syrjäytymisuhan alla olevia ja erityisesti vähemmistöihin kuuluvia 7-18-vuotiaita lapsia ja nuoria (esim. romanit, vammaiset nuoret, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt, maahanmuuttajat, pakolaisnuoret). Vähemmistöön kuuluminen ei absoluuttisesti merkitse syrjäytymisriskiä, mutta rajaus helpottaa nuorten tunnistamista ja lukumääräistä arvioitavuutta.

Hankkeen tavoite on kartoittaa olemassaolevaa tietoa lasten ja nuorten kokemista turvallisuusuhista ja heidän turvallisuuteen liittyvistä tiedoista ja taidoista sekä kartoittaa olemassa olevia kunta- ja järjestösektorin toimia tämän niin sanotun turvallisuuspääoman vahvistamiseen. Tavoite on myös tunnistaa tietopuutteita ja luoda tiedonkeruusuunnitelmaa.

Hankkeella on kaksi tutkimustehtävää. Hankkeen ensimmäisenä tutkimustehtävänä on kerätä ja kartoittaa kansallinen tutkimustieto syrjäytymisuhan alla olevien ja erityisesti vähemmistöihin kuuluvien lasten ja nuorten turvallisuuspääomasta. Hankkeen toisena tutkimustehtävänä on selvittää kunta- ja järjestösektorin keskeisiä hankkeita, tahoja ja toimijoita, joiden työ liittyy suoraan tai välillisesti lasten ja nuorten turvallisuuspääomaan.

Päätös

Myönnän tutkimusluvan Lotta Haikkolan tutkimukseen Näkymätön näkyväksi - Tutkimustietoa ja rakennusaineksia syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten turvallisuuspääoman vahvistamiseksi.

Tutkimuslupa on voimassa 31.3.2023 saakka.

Allekirjoitus

Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja

Organisaatiotieto

Yhtymän johto sekä strateginen kehittäminen ja tukipalvelut