§ 117 Tutkimuslupahakemus / Askelia aikuisuuteen - Opas Nuorisoaseman nuorille ja vanhemmille

Lataa 

KEUDno-2022-11535

Päätöspäivämäärä

30.11.2022

Päätöksen tekijä

kuntayhtymän johtaja

Päätöksen peruste

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän hallintosääntö (Yhtymähallitus 25.5.2021 § 70, Yhtymävaltuusto 10.6.2021 § 22)
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän toimintasääntö (kuntayhtymän johtaja 31.1.2022 § 12)

Hallintosäännön § 18 kohdan 4 mukaan kuntayhtymän johtaja päättää luvan antamisesta tieteellisiin tutkimuksiin ja tietojen luovuttamisesta tähän tarkoitukseen

Kuvaus

Opinnäytetyön tarkoituksena on tuottaa opas Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän Nuorisoaseman työntekijöiden työvälineeksi nuoren ja vanhemman kanssa työskentelyyn. Oppaan tavoitteena on auttaa Nuorisoaseman työntekijöitä tukemaan nuoria ja heidän vanhempiaan sekä muita läheisiä itsenäistymisen kynnyksellä. Opasta voidaan hyödyntää myös keskustelun apuvälineenä sekä nuorten että vanhempien kanssa erikseen ja yhdessä.

Opinnäytetyön aineistoa kerätään puolistrukturoitujen kyselylomakkeiden avulla. Lomakkeissa on sekä kvantitatiivisia, että kvalitatiivisia asioita. Tutkijat tekevät kyselylomakkeet käyttäen Microsoft Forms-palvelua. Tutkijat tekevät erilliset kyselyt Keusoten Nuorisoasemien työntekijöille ja asiakkaana oleville nuorille ja heidän vanhemmilleen. Kyselylomake lähetetään 16-17 -vuotiaille nuorille ja heidän vanhemmilleen. Kyselylomakkeiden mukana lähetetään saatekirja, jossa kerrotaan tutkimuksesta. Lisäksi kerrotaan, että tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista ja henkilötietoja ei kerätä. Opinnäytetyötä varten kerätyt aineistot tuhotaan opinnäytetyön valmistuttua.

Aineistona käytetään myös Nuorisoasemalla tehtyä materiaalia, johon tutkijat ovat saaneet käyttöluvan Nuorisoasemapalvelujen esimieheltä. Välipalautetta kerätään sähköpostitse ja keskusteluin sekä aineistosta, että tuotoksesta Nuorisoasemien työntekijöiltä ja esimieheltä. Tutkijat tekevät mahdollisesti jatkokyselyn asiakkaille. Jatkokyselyä käytetään apuna kehittämisen prosessissa.

Tutkijat koostavat erilaisin sisällönanalyysin menetelmin aineistosta Nuorisoasemien käyttöön .pdf- muotoisen oppaan, joka on myös tulostettavissa paperiversioksi. Oppaaseen kootaan aineistosta nousseita, ajankohtaisia teemoja liittyen nuoren itsenäistymiseen. Lisäksi oppaaseen tulee psykoedukatiivista tietoa nuoruuden kehitysvaiheista ja mahdollisesti myös nuoren mielenterveyden tukemisesta.

Tutkimus on toiminnallinen opinnäytetyö, jonka tutkijat tekevät kvalitatiivisena tutkimuksena. Lähestymistapa tutkimukselle on konstruktiivisen kehittämistyön mallin mukainen.

 

 

Päätös

Myönnän tutkimusluvan Irina Olkkosen ja Sanna Hyttinen-Metslan tutkimukseen Askelia aikuisuuteen - Opas Nuorisoaseman nuorille ja vanhemmille.

Allekirjoitus

Pirjo Laitinen-Parkkonen, kuntayhtymän johtaja

Organisaatiotieto

Yhtymän johto sekä strateginen kehittäminen ja tukipalvelut